Kanada’ya Ait Tarihi ve Kültürel Ögeleri Barındıran Arşiv Tesisi

B+H Architects, Quebec’te resmi adı Preservation Storage Facility olan bir arşiv binası tasarladı.

Resmi adı Preservation Storage Facility olan binada Kanada’ya ait tarihi ve kültürel ögeler yer alıyor. Bina, personel için bir tesis ve yapının tepesindeki 28 metre yüksekliğindeki devasa bir kasadan oluşuyor.

Dış kabuk katmanlar arasında iki metrelik boşluk olacak şekilde çift kabuk olarak katmanlaşmış prekast beton panellerden yapılmış. Bu kabuk, altı kasa barındıran yapıyı olumsuz hava koşullarına karşı koruyarak binayı sabit nem ve sıcaklıkta olmasını sağlıyor.

Dış cephede beton yüzey, jeolojik katmanlar gibi görünecek şekilde dokulandırılmış. Cephe detayları, belgeler için güvenli bir ortam oluşturmak amacıyla yapılan kapsamlı saha çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış.

Yüksek su seviyesine sahip bir bölgede hassas ürünleri kuru tutma ihtiyacı nedeniyle, hatta yangın söndürme sisteminde dahi kuru bir katkı maddesi kullanılırken mimarlık ofisi, kasayı yüksekte tutmayı seçmiş ve bu sayede neredeyse binaya hiç su girmemiş.

Binayla insanların etkileşiminin çoğu ana katta gerçekleşiyor. Buraya dışarıdan bakıldığında, yukarıdaki anıtsal beton kütle tarafından neredeyse ezilmiş gibi görünen, cam bir cepheye sahip.

Gatineau 2 ile 1997 yılında inşa edilen koruma merkezi arasındaki camla kaplı yürüme yolu ikisinin arasındaki bağlantıyı kolaylaştırıyor.

Binada belgelere kolaylıkla ulaşmak için komplike bir otomatik geri alma sistemi kurulmuş. Sistem, malzemeleri tüplerden aşağıya, aşağıdaki personel tesislerine taşımak için robotik kollar ve asansörler kullanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın