Kanada’da Yapılacak Nunavut Inuit Heritage Centre’ın Tasarımı Dorte Mandrup’a Ait

Kanada'da Nunavut'un kuzey bölgesindeki bir şehir olan Iqaluit'te inşa edilecek olan projede, bölgenin hakim rüzgarının kar yığınlarında oluşturduğu desenler ve manzaradan ilham alınmış.

Dorte Mandrup ve ekibi Nunavut Inuit Heritage Centre’ın tasarlanması için açılan uluslararası yarışmayı kazandı.

Kanada’nın bölgesel başkenti Iqaluit’te inşa edilecek olan tesis, bölgedeki Inuit halkına ait mirası destekleyen ve “Inuit ve Inuit olmayan topluluklar arasında şifa ve uzlaşmayı” kolaylaştıran bir kültürel köprü olacak şekilde düzenlenmiş.

Tasarım konsepti, topluluk perspektiflerinin, geleneksel Inuit bilgisinin ve planlanan tesisin iyileştirme potansiyelinin yaratıcı bir yorumu olarak kurgulanmış. Tasarım bölgesel topografyadan, hakim rüzgarların kar yığınlarında oluşturduğu şekillerden ilham almış. Bu doğal şekilleri taklit eden bina, doğal peyzajın özelliklerini yansıtarak kayalık yamacın içine oyularak inşa edilecek.

Projenin kaya ve çim kaplı çatısı, yapının çevresiyle kusursuz bütünleşmesini sağlamlaştırmayı amaçlıyor. Tepedeki açık bir yarık, çeşitli aktiviteler için sıcak bir atmosfer yaratarak iç mekana doğal ışık sağlayacak.

Binanın ön tarafında, zeminden tavana camlar, cepheyi araziyle kaplı çatının altında hizalayacak ve çatının manzarayla buluştuğu yerde kademeli olarak zemine doğru incelecek.

Bir kanopi, yapının kıvrımlı profilini takip edecek ve camlı cephe üzerinde konsol şeklinde yer alacak. Binanın arkasında dairesel bir açıklık yapay tepeyi noktalayacak.

Yapıda geniş sergi alanları, kafe, atölye, pansiyon, kreş ve ofisler yer alacak. Açık alanda oyma, kano yapımı, alet yapımı ve meyve toplama gibi geleneksel Inuit uygulamaları için eğitimler yapılacak.

Merkez, Inuitlerin nesneler, hikayeler ve olaylar aracılığıyla kendi tarihleriyle bağlantı kurabilecekleri bir alan sağlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın