Kanada’da Merkezinde Merdiven Olan Bir Proje

Hollandalı sanatçı MC Escher'in fantastik resimlerinden ilham alan Kanadalı ofis Naturehumaine, Montreal’da tasarladıkları konutun içinden köşeli bir çelik merdiven geçirmiş.

Montreal’in Rosemont-La-Petite-Patrie semtinde bulunan Escher Evi, eskiden bir dubleks olarak kullanılıyormuş. Yerel stüdyo Naturehumaine, burayı tek ailelik bir eve dönüştürmüş.

Proje, iç mekanların tamamen elden geçirilmesini, yeni kaplamayı ve oturma odası ile veranda içeren bir asma katın eklenmesini içeriyor.

Tadilatın merkezini çatı penceresiyle üstten aydınlatılan ve her ortak alandan görünen yeni merdiven oluşturmuş. Merdivenin hafif ahşap basamaklarıyla tezat oluşturan siyah çelik plakalar merdivenin kenarlarını ve korkuluklarını oluşturmuş.

Ofis merdivenlerin açısal düzenini, 1898 doğumlu Hollandalı bir sanatçı olan Maurits Cornelis Escher’den ilham alarak hayata geçirmiş.

Zemin katta, yaz aylarında bir terasa dönüşebilen açık konseptte bir mutfak, oturma ve yemek odası oluşturulmuş. Birinci katta üç yatak odası tasarlanmış. Ön tarafta, üst kattaki dairenin girişi olarak kullanılan bir kapıyla ayrılmış iki çocuk yatak odası planlanmış.

Bu küçük yatak odalarını ana yatak odasından ayıran geniş sahanlıkta, aşağıdaki mutfağa bakan bir çalışma masasına yer verilmiş.

Koridorun sonunda ise arka bahçeye bakan hafif kavisli bir duvara sahip olan ebeveyn yatak odası yer almış. Düzensiz delikli pencereler ve beyaz boyalı ahşap dış cephe kaplaması, bu hacmin dışarıdan bakıldığında öne çıkmasına yardımcı olmuş.

Evin en üst seviyesi ikincil bir oturma alanı tadilat sırasında binaya eklenmiş ve dış cephesi açıkta bırakılan fiber-çimento panellerden yapılmış.

Evin arka cephesi, dikey çam çıtaları ve ham lifli çimento panellerle noktalanmış, kömürleşmiş ahşapla kaplanmış.

Ofis, açık ahşap zeminler ve sade beyaz duvarlar ile iç mekanlarda çoğunlukla nötr bir palet kullanmış.

Zemin seviyesinde, evin girişini öne çıkaracak şekilde yeşilin tonları öne çıkarılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın