Kanada’da “Komünizm Mağdurları” için Yapılacak Anıt Tartışılıyor

Kanada'da başkent Ottawa'da komünist rejimden kaçıp sığınanlar anısına ülkenin ikinci büyük anıtının inşa edilmesi planlanıyor. Proje ülkede çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kanada başbakanı Stephen Harper desteğiyle Tribute to Liberty isimli gönllü bir kuruluş tarafından inşa edilmesi planlanan anıtla, komünist rejimin baskısından kaçarak Kanada’ya gelen binlerce insanın anısının yaşatılması amaçlanıyor.

Proje hakkındaki en tartışmalı konu anıtın yeri. Kanada Yargıtay Mahkemesi’nin karşısında, Parlamento Binası’nın tam ortasında yapılması planlanan anıt bulunduğu konum itibariyle hem mimarların hem de yerel yönetimin ve siyasetçilerin tepkisini çekiyor. Parlamento Binası’nın Kanada demokrasisinin merkezi olarak anılması itibariyle yer seçiminin oldukça sorunlu olduğu ve Kanada tarihinin çarpıtıldığı ifade ediliyor.

Ulusal bir tasarım yarışması sonucunda anıt tasarımı için 20 başvuru arasından Torontolu mimar Voytek Gorczynski’nin ekibi ABSTRAKT studio seçildi. “Umut Köprüsü” adını taşıyan yapı Komünist ülkelerden kaçan insanları simgeleyen milyonlarca piksel ile kaplanmış beton bir duvardan oluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın