Kanada’da Endüstriyel Miras Alanı ve Şelale Parkı

Her yıl 800.000'den fazla kişi 83 metre yüksekliğindeki olağanüstü şelalenin ve doğal çevrenin tadını çıkarmak için, Kanada’nın Quebec şehrinde bulunan Montmorency Havzası'ndaki Şelale Parkı’nı ziyaret ediyor.

Montreal merkezli multidisipliner tasarım ofisi Daoust Lestage Lizotte Stecker tarafından tasarlanan Experience Chute projesi kapsamında gerçekleştirilen yeni enstalasyonlar, bölgenin mevcut karakterinden yola çıkarak parkın doğal güzelliğini gözler önüne seriyor.

Proje yaklaşımı, alan ile uyumlu ve Quebec Açık Hava Kuruluşları Derneği tarafından tanımlanan ihtiyaç listesine yanıt veren bir müdahale oluşturmayı amaçlamış. Parkın tarihsel gelişiminin çok aşamalı analizi, tasarım sürecini beslemiş.

Charlevoix demir yolunun güneyindeki Ziyaretçi Kabul Alanı’nda giriş yolu yeniden tanımlanarak yapılandırılmış, park alanında bir peyzaj desteği ile tematik bahçeler geliştirilmiş ve bu alandaki endüstriyel miras vurgulanarak yeni bir karşılama bölümü planlanmış.

Demiryolu raylarının kuzeyinde tasarlanan Şelale Deneyim Terası ile ziyaretçilerin şelaleye yaklaşmalarına ve nehir havzası çevresinde dört bölümlük bir tur tamamlamalarına olanak tanınmış.

Bu bölgede ayrıca çeşitli iyileştirmeler de yapılmış:

  • Havza mansabındaki demiryolu köprüsüne bitişik mevcut yaya üst geçidinin genişletilmiş ve yükseltilmiş
  • Havzanın doğu tarafında 1967’de inşa edilen beton yollar ve çardaklar iyileştirilmiş.
  • Havzanın yukarısında suya gizlenmiş, ziyaretçilerin şelaleye yaklaşmasını ve hidrolik gücünü hissetmesini sağlayan açılır-kapanır bir köprü geliştirilmiş.
  • Havzanın batı kıyısında, kıyı şeridine hassas bir şekilde entegre edilmiş kazıklar üzerinde bir yürüyüş yolu ve karşılama alanı tasarlanmış.

Havza için ofis tarafından hazırlanan masterplan ile mimari, peyzaj, programlama ve yorumlama ile iç içe geçmiş; çağdaş bir çözünürlükle güncel ve kolektif değerleri yansıtan bir vizyon oluşturulmuş.

Karşılama Pavyonu

Karşılama pavyonu ile, Montmorency Havzası çevresindeki yolun batı kesimi tanımlanmış ve Şelale Deneyim Alanı’na giriş belirginleştirilmiş. Havzaya doğru hafif bir eğimde yer alan yeni giriş pavyonu, nehir kıyı şeridine ve bitki örtüsünün hassas ortamına uygun şekilde tasarlanmış. Terk edilmiş bir elektrik trafo merkezinin bulunduğu alana inşa edilen pavyon, ziyaretçiler için bir odak noktası olarak hizmet edecek şekilde planlanmış. Pavyonun peyzajda üçüncü bir boyutu ifade eden minimalist çelik yapısı, suya doğru uzanan yapının yataylığını vurgulayan ve manzarayı çerçeveleyen bir kanopiyle tamamlanmış.

Pavyonun hemen yanında bulunan Doğa Yolu’nun ahşap tahta kaldırımı kazıklar üzerinde yükseltilerek, yapay öğelerin çevre üzerindeki etkisinin en aza indirilmesi sağlanmış. Pavyonu ve yollarını çevreleyen orman, yerli ağaçların ve çalıların dikilmesiyle zenginleştirilmiş. Karşılama pavyonu, bir duraklama yeri görevi görerek ziyaretçilerin gölgede mola vermelerini sağlarken; özel bir şelale manzarası sunacak şekilde hayata geçirilmiş.

Şelale Deneyim Alanı ve Köprü

Şelale Deneyim Alanı’na akılcı bir tasarım olarak eklenen açılır köprü, nehir üzerindeki demiryolu köprüsüne paralel uzanan mevcut köprünün genişletilmesi ve iyileştirilmesi ile tasarlanmış.

Yeni yaya köprüsünün formu ve mimari işlevi, sayısız yapısal kısıtlamaya ustaca yanıt veriyor olmasının yanı sıra doğrudan alanın ruhundan ilham almış. Formda, doğa ve mimari arasında bir diyalog yaratılması amaçlanmış. Ahşap kaplama ve geometrik laminasyonlarda, geçmiş manzarayı karakterize eden kütük yığınlardan ilham alınmış.

Etiketler

Bir cevap yazın