Kanada’da Çelik Kazıklar Üzerine Oturtulmuş Bir Kulübe

Kanadalı ofis Kariouk Architects tarafından Quebec şehrinde orman içerinde tasarlanan m.o.r.e isimli kulübe projesi doğaya minimumda müdahale edecek şekilde, çelik kazıklar üzerinde inşa edilmiş.

Ottawa merkezli ofis, Kanada başkentinin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki uzak bir göl olan Lac du Brochet’e bakan bir konut inşa etmekle görevlendirilmiş.

Projenin geleneksel kulübe tasarımından veya tipik doğal ahşap kulübelerden farklı olması amaçlanmış.

Modern görünümlü 1000 metrekarelik kulübenin daha sürdürülebilir bir şekilde inşa edilmesi ve kullanıldığı süre boyunca daha az kaynak tüketmesi planlanmış.

Su kenarındaki dik eğimli alan nedeniyle, ofis yüksek yaşam alanları yaratmaya karar vermiş.

Evin girişi zemin seviyesinde bulunurken, yaşam alanlarının çoğu, zemine kazılmış temel duvarlarının çevresel etkisini azaltmak üzere yapısal çelik kazıklar üzerine oturtulmuş.

Kulübe, bir koridor boyunca yer alan ve bir banyo ile ayrılmış iki yatak odasına sahip.

Evin sonunda, tam boy pencere duvarlarından çevredeki ağaç tepelerinin panoramik manzarasına sahip açık konseptli bir mutfak, oturma ve yemek odası yer alıyor.

Kabinin yapısı, tutkalla lamine edilmiş ahşap kirişler ve CLT olarak bilinen prefabrike yapısal panellerin bir kombinasyonundan yapılmış.

Bu teknolojilerin her ikisi de ev imalatının çoğunun arsa dışında gerçekleşmesine izin vermiş bu şekilde inşaat atıkları da azaltılmış.

Kulübenin iç mekanları da ahşapla tamamlanarak iç mekanlara rahat bir atmosfer kazandırılmış.

Soğuk aylarda kulübenin oturma odasındaki yüksek verimli odun sobası ile ısıtılması planlanmış.

Mimarların proje kapsamında kullandığı diğer sürdürülebilir özellikler ise konut sakinlerinin kullanımına yetecek kadar elektrik üreten güneş panelleri ve yerel tehlike altındaki kahverengi yarasa türleri için yuvalama yeri sunan çelik direğe dahil olan yarasa yuvaları olmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın