Kamusal Mekanı Boya Kovalarıyla Geri Kazanmak

Mextropoli 2017 Pavyonu için Factor Eficiencia ve 5468796 Architecture tarafından geliştirilen proje, Mexico City’nin eşsiz ancak “çatışmacı” kentsel çevresine; esnek, özgürleştirici bir kamusal yerleştirme öneriyor.

23 milyondan fazla nüfusu olan Mexico City metropoliten bölgesinde, her gün 4.5 milyon hareketli yaya kent içinde; karışık yol ağlarında, trafik sıkışıklıklarında ve park yeri eksikliğinde sokakların her yerini işgal eden araçların ceremesini çekerek dolaşıyor. Sokaklar (birincil kamusal alanlar) kamuya kapalı hale gelmiş durumda. Bu karmaşanın içerisinde bir de, resmi izni olmayan, yerel polise rüşvet vererek işlerini devam ettirebilen, “viene viene” adı verilen mafyavari “girişimci”ler var. Sokağın belli bölgelerini, boya kovaları koyarak kendilerine mal ediyorlar ve park yeri arayan kişilere kiralıyorlar; kendilerine para ödemek istemeyenleri ise tehdit ediyorlar.

One Bucket at Time (Her Seferinde Bir Kova), Factor Eficiencia ve 5468796 Architecture mimarlık ofislerinin tasarladığı, kamusal alanın bu şekilde işgal edilmesine dikkat çekmek isteyen ve boya kovalarını interaktif bir pavyon oluşturmak üzere yapı bloğu olarak kullanan bir proje.

İplerle birleştirilen kovalar bir araya gelerek, şekli değiştirilebilir ve halkın özgürce keşfine açık bir yüzey oluşturuyor. Yüzey devasa bir halı gibi rulo yapılabiliyor, toparlanabiliyor ya da şekli değiştirilebiliyor.

İnsanlar yerleştirmenin üzerinde oturuyor, koşuyor, oyun oynuyor, uzanıyor ve böylelikle bir kamusal alanı geri alma eylemine katılmış oluyor.

Projenin mimarları, kamusal alanın rehin alınması durumunu sembolize eden kovaları kullanarak, mekanı istila eden otopark sistemine vurgu yapıyor ve Mexico City sakinlerini birkaç günlüğüne de olsa kamusal alanlarını istilacılardan geri almaları için teşvik etmiş oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın