Kamusal Alanda Helyum Var!

MoMA PS1'in 1999'dan bu yana düzenlemiş olduğu "Genç Mimarlar Programı" bu sene uluslararası bir farkındalık yaratmak amacıyla, Roma MAXXI ile ortaklaşa gerçekleştirilmişti.

YAP (Young Architects Programme): Yeni Mimarlık Programı, genç tasarımcılara kariyerlerinin erken dönemlerinde hayallerini inşa ederek gerçekleştirme fırsatı sunmak için oluşturulmuş bir program. Amaç tasarımcıya ve mimarlara, dinlenme ve eğlence gibi amaçlara hizmet eden, aynı zamanda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapabilecek mekanlar tasarlama şansı vermek. Dolayısıyla bu süreçte mimarlar, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi çevre sorunlarına çözüm öneren; gölgelik, su ve oturma alanı gibi öğelerle açık havadaki alanların kullanım olanaklarını arttıran yenilikçi projeler yaratmaya teşvik ediliyor. Sürecin sonunda finale kalan tasarımlardan kazanan proje uygulanıyor.

Türkiye’de ise YAP İstanbul Modern kapsamında SO? Mimarlık ve Fikriyat’ın tasarladığı, adını Turgut Uyar’ın aynı adlı şiirinden alan “Göğe Bakma Durağı” finalistler arasından uygulanmaya hak kazanmış ve İstanbul Modern’in bahçesi’nde yerini almıştı. Proje 20 Ekim’e kadar ziyarete açık.


YAP Roma’nın kahramanı He’nin ismi ise “Helyum”dan geliyor. “He” Zaha Hadid tasarımı MAXXI galerilerinin beton duvarları önünde, çim bir bahçe, büyük bir platform ve asılı duran hafif bir hacimden oluşan bir proje. Asılı duran hacim; arkasındaki müzenin mineralimsi karakterinin tersi şekilde öne çıkan rengi ve geçirgen görüntüsünden dolayı binanın cephesinde muhteşem renk yansımaları yaratıyor.

Akşam ise, projede yer alan platform YAP’ın etkinlik sahnesine dönüşüyor ve müze meydanında yeni bir merkez oluşturuyor. XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi (MAXXI) önündeki meydanda yer alan proje 20 Ekim’e kadar deneyimlenebilecek.

Projenin sahibi BAM! Studio (Bottega di Architectura); şiirselliği, teknolojiyi, sürdürülebilirliği ve kamusal alanı birbirine bağlayarak mimari üretim yapan genç Torino’lu mimarlardan oluşuyor. BAM! Stüdyo’dan Simona Della Rocca, ARKIMEET 2013’ün konuğu olacak. “Avrupa’da Çağdaş Mimarlık” isimli oturumda konuşmacı olan tasarımcıyı dinlemek için 07-08 Ekim 2013 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’ne uğramayı unutmayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın