Kamulaştırma İle Ortaya Çıkan Değer Kaybına Son

Anayasa Mahkemesi 18.07.2014 tarihli 2013/1568 Sayılı kararı ile kamulaştırma konusunda önemli bir karar verdi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği tarafından yapılan; kamulaştırma davalarının uzaması sonucu ortaya çıkan değer kaybının önüne geçen Anayasa mahkemesi kararına ilişkin karara yönelik bilgilendirme şu şekilde;

“Kamulaştırma konusunda uzun yıllar sonrasında idare tarafından kamulaştırma bedelinin tespiti ve tapunun idare adına tescili davası açma hakkı getirilmiş ve böylece kamulaştırma uygulaması değiştirilmişti.

Kamulaştırma bedeli ve tescil davalarında ise mahkemeler tarafından bilirkişi raporları esas alınmakta ve bu raporlarda çıkan bedel doğrultusunda kamulaştırılan taşınmaz malikine ödeme yapılmaktaydı.

Bu şekilde açılan davalarda karşımıza çıkan en önemli sorun açılan davanın tarihinden kısa bir süre sonra yapılan bilirkişi incelemesi neticesinde çıkan kamulaştırma değerinin davanın süreci-Yargıtay süreci varsa bozma ve sonrasındaki süreçler dikkate alındığında değer kaybına uğramış olmasıydı.

Örnek vermek gerekirse; 2014 yılı başında açılan bir kamulaştırma bedeli ve tescil davasında mahkemenin 2014 ortasında yaptığı bilirkişi incelemesi ve değerin belirlenmesi neticesinde davanın tahmini olarak Yargıtay süreci dahil 2015 sonu 2016 ortalarında kesinleşmesi sonrasında ciddi bir değer kaybı olması muhtemeldir. İşte burada oluşan değer kaybı maalesef ki yeni kamulaştırma uygulamasında giderilememektedir.

Anayasa Mahkemesi son dönemde vermiş olduğu birçok kararında olduğu gibi burada da önemli bir hukuk ihlalini tespit etmiş ve kamulaştırma bedelinin açılan davadan sonra geç ödenmesi halinde arada oluşan değer kaybının mülkiyet hakkı ihlali olduğuna karar vermiştir.

Bundan böyle mahkemelere açısından sadece bilirkişi incelemesi sonrasında oluşan kamulaştırma değeri değil dava süreci uzarsa bu sürecin sonunda oluşan değer kaybı da tazmin ettirilecektir. Yani mahkemeler hemen yaptırdıkları bilirkişi raporları ile değil ödeme zamanında ki taşınmaz değerini tespit ettirecekler ve bu arada geçen zamanda oluşan hak kaybı tazmin edilmiş sayılacaktır.

Anayasa Mahkemesinin son dönemde Yargıtay’ın da üzerine çıkarak hukuk ihlalleri konusunda verdiği tarihi önemdeki kararlarına böylece mülkiyet ve gayrimenkul alanında bir yenisinin eklendiğini görmüş oluyor ve Yüksek Mahkemeyi ve üyelerini tebrik ediyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın