Kalebodur’la Bi’sürü

Bi'sürü ekibinin Dönüşüm temalı etkinliklerinde düzenlenen atölyelerden "Kalebodur'la Basın Atölyesi"nin 7 Şubat'taki konuğu Home Art Dergisi genel yayın yönetmeni Yasemin Savcı idi.

Yasemin Savcı katılımcıların sorularını cevapladı. Derginin tarzıyla ilgili sorulara, aslında tam olarak bir tarzı benimsemediklerini, aslında derginin insanlara takımlardan uzak durmayı öğütlediğini ve stilleri karıştırmayı önerdiğini söyleyerek, yine de kesinlikle klasik olmadıklarını ve modern olmaya çok daha yakın olduklarını söyledi. Genelde piyasada dönen ürünler ve mimarların işleri doğrultusunda ilerlediklerini de onayladı. İçerikten bahsederken de giriş kısmının çok önemli olduğunu ve aslında okuyucuyu tüm içeriğe hazırlayacak kısmın bu bölüm olduğunu söyledi.

Derginin hedef kitlesi sorulduğunda aslında bu kitlenin tasarımcılar olmadığını, daha çok evini dekore etmek isteyen, bu tür bilgilere günlük hayatında ihtiyacı olan kişiler olduğu cevabını verdi. Hedef kitlesine önem vermek gerektiğini, böylece oluşturulacak içeriğin de değişebileceğini söyledi. Home Art dergisini bir mimarlık dergisinden ayıran özelliklere de değindi. Dergide plan, kesit gibi teknik çizimlerin bulunmadığını, normal okuyucunun anlayamayacağı teknik içeriğin olmadığını söyledi. Hedef kitlesini değiştirmemeye çalıştıklarını söyledi.

Dergide mimarlarla olan ilişkiyle ilgili bir soruyu dergideki sahneler için stüdyo ortamını kendi ekiplerinin hazırladığını fakat dosyaların hazırlanma sürecinde moda temsilcileri ve mimarlardan görüş alındığını söyleyerek cevaplandırdı.

Derginin işleyiş mekanizması ile ilgili sorulara, 7 kişilik küçük bir ekip olduklarını, her ayın başında toplanarak o ay neleri işleyeceklerini görüşüp,paylaşarak çalıştıklarını söyleyerek kısaca anlattı.

Dergi sayfalarını görsel yönetmenin hazırladığını, fotoğraf seçimlerini ise genelde ekipçe yaptıklarını söyledi. Fotoğrafların okuyucuya evin planını da aktaracak şekilde birbirleryle bağlantılı olmasına özen gösterildiğini sözlerine ekledi.

Savcı okuyuculardan geri dönüşler olup olmadığı ile ilgili soruyu, genelde perde dosyası, çatı katı dosyası gibi özel dosya istekleri ve evlerinin dergide yayınlanması ile ilgili geri dönüşler olduğunu söyleyerek cevaplandırdı. İşleyiş tarzı veya içeriğin kısa yada uzun tutulduğuyla ilgili dönüşler olmadığını söyledi.

Dekorasyona Türkiye’de ilgi ile ilgili soruyu da evsahibi olan insan sayısının artmasıyla beraber bu ilginin daha da fazla arttığını söyledi.

Reklam sayfalarının dergilerde fazla yer kapladığına dair bir eleştiriye katılarak, sayfa sayısı ile reklamların %33’lük maksimum bir orana sahip olması gerektiğini belirterek, aslında reklamların dergilerin belkemiği olduğunu söyledi. Tirajların genelde neye bağlı olduğuyle ilgili soruya ise, kapaklar cevabını verdi. Kapak kötüyse tirajlarda birden düşüş yaşanabileceğini, içeriğin iyi yada kötü olduğunun ise uzun vadede ortaya çıktığını söyledi.

Bi’sürü

Dönüşüm teması Bi’sürü Salı buluşmalarından ortaya çıkan bir fikir. Salı buluşmaları her hafta Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde düzenleniyor. Her hafta öğrenciler tarafından bir tema belirlenip, fikirler paylaşılıyor, tartışmalar yapılıyor. Belirlenen tema kuramsal açıdan ideleniyor.

Kalebodur’la Bi’sürü etkinliğinin bu seneki teması olan Dönüşüm ise güncel bir konu olmasının yanı sıra, fazla alt başlığa ayrılabildiği ve ilk akla gelen fikirlerden ötesine de olanak sağladığı için tercih edilmiş. Böylelikle workshoplar farklı dallardan beslenebiliyor.

Workshoplar 4-9 Şubat 2013 tarihleri arasında YTÜ’de devam ediyor. 9 Şubat Cumartesi günü ise sonuç ürün sunumları ve kapanış partisi var.

Kalebodur’la Bi’sürü Workshoplar:

trans-forMA
Geri Dönüşüm
İnsan/İnsan Dışı
Fotografik
Prothesis: Protest/Protez:Protest
Metamorfoz
Gridal Enfeksiyon
Alegorik Yaklaşım Atölyesi
Değişmeyen Yer
Flanerie
Sürekli
Her Bireysel Tüketim Bir Tasarım Üretimidir
Kalebodur Basın Atölyesi

Etiketler

Bir yanıt yazın