Kale İçi Kimliğine Kavuşuyor

Bir zamanlar gecekondular içinde kaybolan Ankara Kalesi tarihi kimliğine kavuşuyor. 26 evin restore edildiği kalede altyapı da yenilendi.

Ulus’ta Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında Ankara Kalesi’nde 5 Etap’ta restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projesi gerçekleştiriliyor. Ankara’ya gelen turist kafilelerinin Kale’ye çıkış güzergahı olan Hisarpark Caddesi’nden başlayan yol güzergahında sağlıklaştırma ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Kale’ye ulaşan turistlerin ilk dikkatini çeken yer olan ve “Dış Kale” olarak da adlandırılan 1. Etap’ta da 26 evin restorasyonu yapıldı.

MUHTEŞEM TARİH YOLCULUĞU

Ankara Kalesi’nde ilk olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne de çıkılan Hisarpark Caddesi’ndeki binaların dış cepheleri yenilendi ve binalar 1920’li yıllardaki görüntüsüne kavuştu. Ulus’tan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne kadar olan yolu yenileyen, alt yapı ve üst yapı faaliyetlerini kısa sürede tamamlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar kapsamında Hisarpark Caddesi’nin zeminini parke taşlarla döşemiş ve estetik bir görünüm kazandırmıştı.

5 ETAPTA 270 BİNA RESTORASYON KAPSAMINDA

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Kalesi “Dış Kale” 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projeleri Yapım İşi Kapsamı’nda 1. Etap’taki binaların restorasyonunun tamamlandığını söyledi.

“Dış Kale”de 123, “İç Kale”de 147 olmak üzere toplam 270 bina bulunan Ankara Kalesi proje alanında 270 binaya ilişkin restorasyon projesinin etaplar halinde yapıldığını belirten Başkan Gökçek, “Ankara Valiliği’nin de destek olduğu proje çalışmaları toplam 5 etapta devam etmekte. Toplam 270 binanın restorasyonu yapılıyor. Bu 5 Etaplık projenin 1., 2. ve 3. Etabı Koruma Kurullarında onaylandı. Bu kapsamda 1. Etabı ihale edildi ve uygulamada 26 evin restorasyonu bitti. 2. ve 3. Etap’ta restorasyon projesi onaylandığı için uygulama aşamasına geçildi. 4. ve 5. Etap’ların ise Sokak Sağlıklaştırma Projesi Koruma Kurulu’nda görüşülmesine devam ediliyor” bilgisini verdi.

Başkan Gökçek, sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait Ramazan Şemseddin Camii’nin de tamamen restore edildiğini kaydetti. Kale içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait İtfaiye Noktası’nın da müze yapılmak üzere projesinin onaylandığını ve uygulama aşamasına getirildiğini ifade eden Başkan Gökçek, burasının da Müze yapılarak Kale turizmine kazandırılacağını belirtti.

KALE ALTYAPISI BİTTİ

Ankara Kalesi’nde yürütülen restorasyon ve sağlıklaştırma projelerinde en önemli alt yapı sorunlarının da halledildiğine dikkat çeken Başkan Melih Gökçek, “Bu kapsamda ASKİ, Kale’nin tamamında temiz su, yağmur suyu ve pis su alt yapısını yeniledi, doğalgaz, elektrik ve telefon projelerinde ilgili kurumlar tarafından etaplar halinde yer altına alınma çalışmaları sürüyor” bilgisini verdi.

Başkan Gökçek, Kale İçi’nde alt yapı çalışmalarından dolayı yapılan kazıların Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü’nden arkeologların gözetiminde gerçekleştiğini vurguladı. Kale içerisinde uygulama yapmanın çok zor olduğuna da dikkat çeken Başkan Gökçek, birçok uygulama alanına iş makinalarının giremediğini bu nedenle birçok restorasyon projesinin el emeği ile yapıldığını kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın