Kaldırımda Boşluk Tamir Etme Sanatı: Flacking

2016 yılından beri bozuk kaldırımları yenileyen anonim sokak sanatçısı Ememem, asfaltın çocuğu olarak da adlandırılıyor. Kendisini "bozuk bir kaldırımda doğdum" şeklinde tanıtan sanatçının eserleri ya gece karanlığında ya da sanat etkinliklerinde bir anda ortaya çıkıyor. Sokaklarla birlikte orada yürüyenlerin kalbini de tamir ediyor.

Tarzını ve tekniğini resmileştirmek için Ememem, Fransızca “flaque” (su birikintisi) kelimesinden “flacking” terimini icat ediyor ve bugün bu yeni “boşluk tamir etme sanatı”nı belirtmek için “flacking”i yaygın olarak kullanıyor.

Kaldırımlardaki sanatı, kent dokusunun yaralarını aydınlatıyor. Cesur sokak sanatının ve çağdaş sanatın bir parçası olan bu eserler, geliştirirken tamir etme sanatı olan geleneksel Japon kintsugi‘yi anımsatıyor.

Tesadüfen karşılaşılan eserler, alışılageldik sokak kodlarından radikal bir kopuşla insanları şaşırtıyor. Çok renkli kompozisyonlar, gri bitüm patlamalar, ana hatlar benzersiz ve olağandışı malzemelerle özel koleksiyonlardan veya antik mozaikleri çağrıştıran görüntüler oluşturuyor.

Asfaltın altından çıkan bu eserler, sanki her zaman oradaymış ama çağdaş eklemelerin altında gömülü kalmış gibi yükseliyor. Daha önce orada mıydılar? Onları kim yaptı? Nasıl? vb. sorularla standart kentsel gelişimin aldığı hasarlara dikkat çekmeyi sağlıyor ve kamusal alanlara yapılan müdahalelerin nasıl olabileceğini sorgulatıyor.

Atölyede kaldırım sıvalarının replikalarını yapan Ememem’in çalışmaları galerilerde ve uluslararası çağdaş sanat fuarlarında sergileniyor. Eserleri Galerie Italienne ile Paris Sanat Fuarı’nda (Grand Palais éphémère, 2021), Urban Art Fair ile ErbK Galeri’de (Paris, 2020), Lyon’da kişisel sergilerinde (2020, 2019, 2018) ve “Cerarnic NOW!” de karma sergi (Paris, 2021), “Low Tech” Meyrin (Cenevre, 2021) ve “Nuart” (Stavanger, Norveç, 2018) diğer sanatçıların eserleriyle sergilendi.

Kamusal İşbirlikleri

Ememem’in kamusal bir aktör olarak ortaya çıkışı çağdaş sanata halka açık erişimi teşvik ediyor. 2019 ve 2021’de Ememem, Grand Paris Express projesinin bir parçası olarak Société du Grand Paris (SGP) ile birlikte çalıştı.

İlk olarak Jan Vorman’ın sanat yönetmenliğinde Créteil’de 104 tarafından desteklenen “Déviations volontaires” projesine katıldı. Daha sonra, St-Maur-des-Fossés’deki yeni tren istasyonu çevresinde kapsamlı bir çalışma yaptı.

Yeni metronun gelişiyle birlikte meydana gelen dönüşümler, bölge sakinlerinin günlük yaşamları üzerinde güçlü bir etkiye sahip. Ememem’in projesi, benzersizliği, hafifliği sayesinde seçildi. Halkın da katılımıyla gerçekleştirilen süreçte SGP’nin arzuladığı gibi kültürel, çevresel ve sosyal meselelere dikkat çekilmeye çalışıldı.

Son Dönem Çalışmaları

2022’de Lyon şehrinde yer alan bisiklet yollarının tasarımına müdahaleler Ememem tarafından yapıldı. Zemindeki çalışmalar dört yıl boyunca geliştirilerek bisiklet yollarıyla birlikte bir ulaşım ağı yaratmak hedefleniyor.

Farklı belediyeler de bu bölgede Ememem’in çalışmalarının bir ağa dönüştürülmesini, kendi şehirlerinde sosyo kültürel sorunlara ve uyum sorunlarına bir çözüm olarak görülüyor. Barcelona’da 2019 yılında bağımsızlık protestoları sırasında vandallığa maruz kalan kamusal alanların onarılması için en hızlı çözümün Ememem’in işleri olduğuna karar verilmiş. Bu travmatik olayın izlerini şehirden silmek yerine onlara saygı duyarak Ememem’in sanatıyla halkın hafızasında yer etmesini amaçlanmış. Ememem’in kaldırım enstalasyonları tüm toplum direnci için güçlü bir simge oluşturmuş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın