Kahire’nin Sokaklarında Oturmak

Sidewalk Salon Cairo kitabı Kahire'nin kaldırımlarında yer alan ve/ya sokakta bırakılmış sandalyeleri ele alan samimi bir kent portresi.

Kitaptaki görseller, Kahire’nin çevresinde 3 sene boyunca toplanan Polaroid fotoğrafların bir seçkisi. Kitap iki bölümden oluşuyor: Yürüyüşler ve Seriler. Okuyucuyu kentsel şüpheciliğe yönlendiren kitap herkesi şehirde bir yürüyüşe çıkarıyor. Sandalyelerin ortak biçimsel özelliklerini ortaya koyan yayın, aynı zamanda sandalyelerin nasıl tamir edildiğine veya geri dönüştürüldüğüne ışık tutuyor.

Aralarında kanepelerin de bulunduğu bu oturma grupları Kahire’nin sokaklarında yer aldığı şekliyle kitaba yansıdı.

Sokaklarda ki bu sandalyelerin 2011 yılında farkına varan kitabın yaratıcıları, sanatçılar ise verdikleri bir röportajda bu projeye başlamalarındaki ana nedenin, bir kentin formunun anlaşılabilmesi ve basitçe tasarıma olan ilgileri olduğunu söylüyor. Kahire’yi dünyanın en büyük sandalye açık hava müzesi olarak yorumlayan grup, sandalyelerin kent içerisinde kendine özgü küçük kamusal alanlar yarattığını ve bu eylemi bir çeşit “gerilla kentleşmesi” olarak tanımladıklarını söylüyor.

Aralarında Yasser Abd El Latif, Taher al Sharqawy, Maged Zaher, Mohamed Al Fakhrani ve Amira Hanafy gibi önemli isimlerin bulunduğu kitapta metinler Adam Talib tarafından İngilizce’ye tercüme edilmiş. Grafik tasarım ise Hollandalı tasarımcı Sandra Kassenaar’a ait.

Etiketler

Bir yanıt yazın