Kağıttan evler

Kobe ve Ruanda'da yaptığı kağıttan evlerle dikkat çeken Shigeru Ban, depremzedelere yardım için Türkiye'ye geldi.

Yanında 30 bin dolar getirdi. Bursa’da bir firmadan destek sözü aldı. 1750 dolarlık evlerin malzemesi, karton, bira kasası, kumaş ve kontrplak!

Ünlü Japon mimar Shigeru Ban, kendi geliştirdiği yöntemle sıkıştırılmış kağıttan evler yapmak üzere Türkiye’ye geldi. İnsan Yerleşimleri Derneği’yle ortak bir çalışma yürütecek olan mimar, Değirmendere’de her türlü doğal afete dayanıklı evler yapacak.

Shigeru Ban, Türkiye’deki depremzedeler için kendi ülkesinde, kendi imkanlarıyla 30 bin dolar topladı ve 500 çadır bezi getirdi.

Shigeru Ban’ın geliştirdiği kağıttan evin maliyeti çok düşük. Yeniden dönüşümlü kağıttan, inşaat bilgisi olmayan biri tarafından bile kolayca yapılabiliyor. Gerekli malzeme sağlandığında bir evin yapımı iki gün sürüyor. Kasırgalar ve depremlerden kesinlikle zarar görmeyen bu evlerin amacı insanları soğuk ve yağmurlu havalardan koruyabilmek.

Ünlü mimar, şöyle diyor:

”Bursa’da bu evlerin ana malzemesi olan kartondan yapılmış ruloları üreten bir firma buldum. Onlar destek sağlayacaklarını vaad ettiler. Bir evin maliyeti 1750 dolar civarında. İlk etapta 120 kişiyi barındıracak bu kağıt evler için 50 bin dolara ihtiyacım var.”

Dolaptan da ev yapılır!

Shigeru Ban, dolap ve kütüphane ünitelerinden bile ev yapılabileceğini söylüyor:

”İnsanları dolaplar öldürebiliyor, ama aynı zamanda hayatlarını da kurtarabiliyor. Dolapların depremde hayat kurtardığına şahit oldum. Barınmak icin hiçbir alternatifiniz kalmazsa dört dolaptan depreme dayanıklı bir ev yapabilirsiniz. Üzerini suya dayanıklı kontrplakla örttüğünüz vakit, kitaplar da izolasyon malzemesi olarak kullanılabilir. Mimaride hiçbir şey ütopik değildir. ”

Shigaru Ban’ın kağıttan ev yapma fikri 1985 yılında doğdu. Ruanda’daki mülteciler için tasarladığı çadırlarda kullanılan ahşap direkler ağaçları yok ettiği için, taşıyıcı sistem olarak kağıt rulolar fikrini ortaya attı. Sıkıştırılmış kağıttan yaptığı geçici evler hálá Ruanda’daki mültecilerin barınma yerleri…

Ev nasıl yapılıyor?

Geçici konut olarak düşünülen kağıttan evlerin ana malzemesi kartondan yapılmış rulolar. 16 metrekare olarak tasarlanan kağıt evlerde taşıyıcı sistem olarak kolon yerine kumaşların sarıldığı bu karton rulolar kullanılıyor. Yarden yüksekliği sağlamak için plastik bira kasaları kumla doldurularak izolasyon elde ediliyor. Yer döşemesi olarak da kontrplak kullanılıyor. Çapı 10 cm’lik ruloları birbirine pencere bantları bağlıyor. Bu rulonun içinde hava kaldığı için ısı geçirgenliği düşük olan çift cam gibi bir sistem sağlanıyor. Bu evlerin ömrü iki yıl, ama üstüne sürülen vernikle ömrü uzatılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın