“Kağıt ve tuval üzerine çalışmak zevkli ancak 3 boyutlu resim yapmak çok heyecan verici”

Resim Bölümü mezunu olan illüstratör Fırat Dövencioğlu, Rexx sinemasının kapanacağı yönündeki haberleri duyunca, dioramasını yaparak mekanı daha da ölümsüzleştirmek istemiş.

Şahitlik ettiği 17 Ağustos Depremi ve sonrasındaki deforme mekanlar, İkinci Dünya Savaşı, Çernobil, bilgisayar oyunları, Dövencioğlu’nun diorama dünyasını keşfetmesine yardımcı olmuş.

Dövencioğlu, mekanları figür kullanmadan, kullanılmış ve atık malzemelerle canlandırıyor. Eddie Putera, Joshua Smith, Ryan Thomas Monahan bu alanda etkilendiği başlıca sanatçılar.

“Kağıt ve tuval üzerine çalışmak zevkli ancak 3 boyutlu resim yapmak çok heyecan verici”

Diaroma yapmaya nasıl başladınız?

Çizgi romana olan ilgim beni illüstrasyon çizmeye, dolayısıyla kendi çizgi karakterimi yaratmama yol açtı. Derken bu karakter için mekan arayışlarına girdim. 3 boyutlu mekanlar yaparsam kağıt üzerinde aklımdaki sahneleri çizmenin işimi daha kolaylaştıracağını, açılarını daha estetik seçebileceğimi fark ettim. Böylece birbirinden farklı mekanlar tasarladım. (İlgi alanlarım doğrultusunda bu canlandırmalar değişiklik gösterdi).

Bu durumu şöyle özetleyebilirim: “Kağıt ve tuval üzerine çalışmak zevkli ancak 3 boyutlu resim yapmak çok heyecan verici.” 2009-2020 yılları arasında 6 kişisel toplam 14 sergiye katıldım.

Genelde daha önceki çalışmalarınızda daha jenerik mekan ve binalar var. Son çalışmamızda ise daha spesifik bir mekan olan Rexx sinemasını tercih etme nedeniniz nedir?

Kadıköy’ün sembollerinden olan bu tarihi yapının kapanacağı yönündeki haberleri duyunca,
zihinlerde ölümsüz olan Rexx’i kendi gözümden görsel olarak da ölümsüzleştirmek istedim. Çünkü benim de bu köşede anılarım var. 1:24 oranındaki çalışmamı yaklaşık 2-3 haftada tamamladım.

Dövencioğlu’nun çalışmalarını Instagram hesabında görebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın