Kağıt Katlama Sanatından İlhamla: Hanji House

Stefano Boeri Architetti, Koreli sanatçı Chun Kwang’ın sergisi için Venedik'teki Palazzo Contarini Polignac'ın bahçesinde bir pavyon tasarladı. Pavyon, 40 adet büyük ölçekli dut kağıdı kabartması, heykel ve enstalasyonu içeren "Chun Kwang Young: Times Reimagined" sergisiyle bir diyalog içinde.

Fotoğraflar: Alice Clancy 

“Hanji”, büyük direnci nedeniyle “bin yıllık kağıt” olarak da bilinen duttan elde edilen geleneksel bir Kore kağıt yapım tekniğine verilen isim. Aynı zamanda Chun’un canlıları andıran metamorfik yaratıkları veya tarihi ve kültürel sembolizmle muhteşem sahneleri şekillendirmek için kullandığı başlıca yaratma aracı.

Palazzo’nun bahçesine kurulan Hanji House, uzaktan bir fener gibi görünen ahşap bir köşk ve pratik bir “kağıt katlama sanatı” modeli. Tasarım, kağıtları sonsuz sayıda katlamanın eğlenceli ve bir o kadar da meditatif pratiğinden ilham alıyor. Binanın formu, basit geometrik modülerliğe dayalı geleneksel Kore ve Doğu Asya evlerinin yanı sıra eski Doğu Asya kağıt katlama ve Çin bulmacası uygulamalarını hatırlatıyor. Yapı, hacimlerin basit bir kombinasyonu ile yapılıyor: paralel bir borunun tepesinde dört piramit, ortada düzenli bir eşkenar dörtgen şeklinde düzlemsel bir yüzey tanımlıyor.

Dıştan bakıldığında kabuk, Hanji House’a değerli ve aynı zamanda eğlenceli bir nesne görünümü, hem içinde bulunduğu muhteşem Rönesans mimarisini hem de onu çevreleyen sanat eserlerini aydınlatan bir deniz feneri görünümü veriyor.

Hanji House’un içinde, medya sanatçısı Calvin J. Lee tarafından gerçek zamanlı etkileşimli bir sanat enstalasyonu da yer alıyor. Lee, sanatçı Chun Kwang Young tarafından oluşturulan üçgen hanji paketlerini sanal forma dönüştürmüş. Hanji House’un içindeki sakin ortam, ziyaretçilerin Chun’un eserlerinin içinden geçiyormuş gibi gevşemeleri ve iç dünyalarını keşfetmeleri için sürükleyici bir alan ortaya koyuyor.

Chun Kwan Young, 30 yıldır canlılar arasındaki karşılıklı bağlılık ve ilişkilerinin sosyo-ekolojik değerleri teması altında çalışıyor. Ekolojide birbirine bağlılık, tüm canlıların üremesi ve hayatta kalması için mutlak bir faktör olduğu kadar, biyolojik çeşitliliğin sağlanması ve her türlü olumsuz koşulda sürdürülebilirliğin artırılması için de vazgeçilmez bir unsur.

Hanji House, 23 Nisan – 27 Kasım 2022 tarihleri arasında halka açık olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın