Kadir Topbaş’tan Haydarpaşa ve Taksim ile ilgili çok önemli açıklamalar

A Haber Televizyonu'na konuşan Başkan Kadir Topbaş, yeniden inşa edilecek Taksim Kışlası'nın AVM olmasının söz konusu olmadığını, Haydarpaşa Garı'nın alt katının da gar olarak kalacağını açıkladı.

Taksim Kışlası’nda AVM değil ‘Sanat Merkezi’ var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Selin Ongun’un konuğu olarak A Haber’e konuk oldu. A haber ekranlarında yayınlanan “Bi Sormak Lazım” programında önemli açıklamalar yapan Başkan Kadir Topbaş, Taksim’i yayalaştırma projesinin ayrıntılarını açıkladı.

Taksim Topçu Kışlası’nın yerine bir AVM yapılacağı iddialarının asla gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Kadir Topbaş, “Taksim’de AVM yok. AKM’nin yıkımı konusunda da bize, ‘AKM yerine cami mi otel mi yapacaksınız?’ diye sordular. Herkes kendi endişelerini veya hayallerini konuşuyor. Yok böyle bir şey. Birileri kendince evhama kapılıyor. Böyleymiş gibi konuşarak o konuyu gündemde tutuyorlar. Asla böyle bir şey yok” dedi.

“Taksim Kışlası 1939’da niye yıkıldı? diye onu bir sormak lazım” diyen Kadir Topbaş, “Maalesef İstanbul’da savaş sonrası büyük caddeler açmak adına birçok eserler yok edildi, dozerlerle yıkıldı. O detaylara yıkılmak istemiyorum. Tophane Kemeraltı Caddesi’nde ne eserler yıkıldı? Bunları detaylarına girmek istemiyorum. Onların detaylarına girilirse çok şeylerden bahsetmek lazım” şeklinde konuştu.

Taksim Kışlası’nın da böyle önemli bir tarihi eser olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Bu eserin yerine konulmasının takdir edilmesi lazım. Yerine konuluyorsa, “doğru bir şey yapılıyor” demek lazım. “Taksim Kışlası’nın fonksiyonu ne olacak” diye sorarsanız; Oranın alt katında kafeleriyle, sanat galerileriyle çok önemli bir kültür sanat merkezi haline getirileceğini düşünürseniz konu daha iyi anlaşılır. Tekrar net olarak söylüyorum; orada AVM yok.”

Yayalaştırma projesi 2 yıla varmadan tamamlanacak

Taksim yayalaştırma projesini ihale sürecinin tamamlanmasının ardından 1,5 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Kadir Topbaş, “Şu anda ihale çalışması devam ediyor. 2 yıla varmadan yani 2013 sonuna bitirmeyi hedefliyoruz. Ona göre bir adım atıyoruz” dedi.

Projenin tamamlanmasının ardından Taksim’de yayaların trafik görmeden birçok yere rahatlıkla ulaşabileceğini ifade eden Kadir Topbaş, “AKM’ye yürüyerek geçeceksiniz ve hiç bir trafik görmeyeceksiniz. Oradan yürüyerek İstiklal Caddesi’ne hiç bir trafik görmeyeceksiniz. Yine AKM’den yürüyerek oteller bölgesine hiç bir trafik görmeden gidebileceksiniz” diye konuştu.

Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarına yeni fonksiyon verilecek

Programda Haydarpaşa Sirkeci Garlarının geleceği hakkında bilgiler de veren Kadir Topbaş, bu garların alt katının yine gar olarak kalacağını üstünün ise kültür tesisi olacağını söyledi. Yenileme çalışmaları başlayana kadar banliyölerin çalıştığını ve trenlerin seferlerinin yapıldığını hatırlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ancak Marmaray tamamlandığında Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir demiryolu hattınız olacak. Trene bu hat üzerindeki istasyonların herhangi birinden binebilecekseniz, o zaman Sirkeci ve Haydarpaşa Garları gibi bir merkeze ihtiyacınız olmuyor. Buralar ancak belki nostalji boyutunda, belki çok az seferle çalışacak. Sirkeci Garı farklı fonksiyonlar yüklenerek belki sanat galerilerinin ve kültürel aktivitelerin olduğu bir yer olacak.”

“Haydarpaşa Garı da aynı tarzda olacak. Çünkü çok yoğunluk hareketlilik olmayacak” diyen Topbaş, “Ancak nostalji tarzında yada çok az sayıda seferler yapılacaktır. Bu fonksiyonlar olmayacağı için Haydarpaşa bölgesinin tamamına yönelik koruma amaçlı imar planları yapıldı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından planları bizzat bizim hazırlamamız istendi. Koruma Kurulu’ndan gelen son kararda Haydarpaşa Garı’nın altı gar olarak kalacak. Ama bu gar ne kadar işlerse, belki altında yine sergiler yapabilirsiniz. Üst katların da idari bina ve kültürel tesis olarak değerlendirileceği lejantı var” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın