Kadir Topbaş, Maltepe Sahil Dolgu Alanı Projesini İnceledi

Topbaş, Maltepe Sahil Dolgu Alanı Projesine yerinde inceledikten sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu alanın özellikle Anadolu yakasında yaşayan insanların günlük kullanımında önemli bir aktivite alanı haline geleceğini söyledi.

Şehirlerin planlanmasında insanların birçok donatı alanına ihtiyacı olduğunu ancak plansız gelişme olduğunda sorunların da beraberinde geldiğini ifade eden Topbaş, şöyle devam etti:”Bu bağlamda Büyükşehir Belediyesi olarak Sayın Başbakanımızın döneminde başlayan kentte ortak alanların sayısını arttırma projeleri adına birçok alanda düzenlemeler yaptık. Sahil dolgu çalışmalarına paralel olarak Maltepe’de şu anda bulunduğumuz alanda, 400 metre derinlikte 3,5 kilometrelik bir bant olarak toplamda 1 milyon 200 bin metrekarelik yani 120 hektarlık bir alanı dolgu yapmak suretiyle başta Maltepe halkının olmak üzere günlük aktivitelere cevap verecek hale getirmeye çalışıyoruz. Projenin tamamı 201 milyon liralık bir yatırım. Şu anda dolgu çalışmaları bitti. Drenaj ve altyapı çalışmaları var.Altyapı çalışmalarıyla birlikte üst yapı çalışmaları başladı. Ardından bitkilendirme ve diğer üniteler gelecek. Proje hedefi Mayıs 2014 görülürken şu anda yıl sonuna kadar yetiştirme çalışmamız var. Bu dolgudan edinilen girdilerle maliyeti de düşürdük.” Topbaş, ayrıca alana 20 bin ağacın dikileceğini, herkesin aktivite alanı olarak kullanabileceği ünitelerin de yer alacağıını aktararak, “Bisiklet yollarından kaykay alanlarına, tenis kortlarından futbol ve basketbol sahalarına kadar üniteler bulunacak. Ayrıca kano ve yelken yarışları da yapılabilecek.İnanıyorum ki bu sahil bittiğinde bölgeye önemli bir hareket getirecek” dedi. Şehirlerdeki bu tür alanların, batıda “demokrasi alanları” olarak adlandırıldığını ifade eden Topbaş, insanların bu alanlara geldikçe toplumun bireyleri ve büyük bir aile olduklarının farkına vardığını söyledi.

“Şehirlilik, şehri birlikte kullanmaktır”

Topbaş, şehirliliğin, şehri birlikte kullanmaktan geçtiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İnsanlar şehri ne kadar kullanıyorlarsa kültürel akışı sağlamış oluyorlar. Bu büyük bir olay, basit bir çalışma değil. Plansız gelişme nedeniyle yeterli ölçekte insanlarımızın aktivite alanları yok. Bunu karşılamak adına bu çalışmayı yapmak zorundaydık. Bu coğrafyanın sahil bandında binlerce kişinin bir araya geleceği alanı ortaya çıkarıyoruz. İçerisinde miting alanı var ki bu önemli. Özellikle Anadolu yakasında siyasi partiler başta olmak üzere bazı aktiviteler veya konser ve organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek 500-600 bin kişilik, hatta 1 milyona kadar çıkabilecek bir aktivite alanına sahip oluyoruz. Diğer taraftan karşıda da bir dolgu alanımız var. Onu da ilerleyen zamanlarda basınımızla birlikte inceleyeceğiz.”

Projenin yıl sonu itibarıyla biteceğini dile getiren Topbaş, “Bu dolguya başlarken siyaset üretmek isteyenler farklı şeyler söylemişti. ‘Binalar, oteller, rezidanslar yapılacak’ gibi birtakım yanlış fikirler söylendi. Zannediyorum ki gelecekte de en çok kendileri kullanacak buraları. Maalesef bizde detayları görmeden, incelemeden karşı duruluyor. Önce bakın, ne yapılıyor sorgulayın, kente katkısı olacaksa teşekkür edin. Burada biz ‘mümkün mertebe yükselti olmasın, üç boyutlu yapı yapılmasın’ dedik. Mümkün mertebe yatayla iki boyutlu yapılar olsun istedik. Böylece kentimizin önemli bir buluşma alanı ortaya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Maltepe Sahil Dolgu Alanı Projesi

Yıl sonunda bitirilmesi planlanan Maltepe Sahil Dolgu Alanı Projesi, 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alana kuruluyor.19 hektarı mevcut dolgu alanından oluşan alanın uzunluğu 3,5 kilometre eni ise 400 metreden oluşuyor.20 bin ağacın ve bitkinin yer alacağı projenin toplam maliyeti 201 milyon 780 bin lira olarak belirlendi. Alanda, 2 bin 865 araçlık bir otopark ile 76 de otobüs otoparkı yapılacak.100 bin metrekare araç, 255 bin metrekare de yaya yolunun olacağı proje kapsamında toplam miting ve etkinlik alanı 130 bin metrekareyi bulacak.Atletizm pisti, futbol sahası, 2 halı saha, 4 tenis kortu ile uluslararası maçların oynanacağı tenis kortu, 8 basketbol, 4 voleybol sahası, 2 mini golf alanı, 7 bin 500 metrelik bisiklet parkuru, 61 bisiklet parkı ile 2 trafik eğitim pistinin bulunduğu projede, çocuk oyun alanları, bilim parkı ve helikopter pistleri yer alacak”.

Etiketler

Bir yanıt yazın