Kadıköy’de Kent Yaşamına Dair Alternatif Hamleler

Kadıköy'de hayata geçirilen pek çok girişim sürdürülebilir kent yaşamına katkı sağlıyor.

Son yıllarda uluslararası arenada kent yaşamına katkı sağlayan eğlenceli ve alternatif projeler olarak bahsedilen çalışmalardan birçoğunun Kadıköy Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirildiğini görüyoruz. Bunların en önemlilerinden biri hiç kuşkusuz Fenerbahçe Parkı’nda Saint Joseph Lisesi öğrencileri tarafından oluşturulan permakültür bahçesi. Bir diğer bahsetmeye değer girişim ise Haydarpaşa Garı’ndaki Kitap Günleri etkinliği.

Fenerbahçe Parkı’nda Çiçek, Marul, Kiraz Yetiştirmek…

Kadıköy Belediyesi’nin, Fenerbahçe Parkı’nda bulunan 900 metrekarelik alanı Saint Joseph Lisesi öğrencilerine “permakültür bahçesi” olarak tahsis ettiği haberlerini okuduk yakın zamanda. Kent bahçeciliği faaliyetleri son günlerde etkinliğini arttırmışken liseli genç ekip de Fenerbahçe Parkı’nda kendilerine ayrılan alanda ekim yapmaya başladı. Doğal bitki yetiştirme yöntemlerini öğrenmek ve öğretmek, bahçecilik hakkındaki bilgi ve becerilerini arttırmayı hedefleyen gençlere Kadıköy Belediyesi’nin ekipleri de destek veriyor.

“Sürdürülebilir tarımı olabildiğince kişiye aktarmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” diyen ekibin önümüzdeki günlerdeki hedefleri permakültür üzerine kendilerini geliştirmek ve Kadıköy çevresindeki pek çok okulu bahçeye davet ederek bu bilgileri çeşitli atölyeler aracılığıyla aktarmak. Buradaki ekim faaliyetlerini kamusallaştırarak toplumun tüm kesimlerini işin içine katmak isteyen ekibin çalışmaları ve düzenlediği etkinlikler Facebook hesaplarından takip edilebilir.

Haydarpaşa Garı Otele Dönüşecek Derken Kitap Fuarına Dönüştü

Geçtiğimiz hafta sonu Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Garı’nda Kitap Günleri etkinliğini düzenledi. Yandığı günden bugüne otele, AVM’ye dönüşeceği söylentileriyle bir türlü restorasyonu gerçekleştirilemeyen tarihi tren garının etkinliği, yakın zamanda banliyö tren seferlerinin de sonlandırılmasıyla kaybolmuştu. Haydarpaşa Garı’nı Kitap Günleri etkinliğiyle halkın kullanımına açan Kadıköy Belediyesi, kent içindeki bu kadar değerli bir yapının ıssızlaşmasına karşı koymak ve kent hafızasından silinmesini önlemek adına önemli bir adım atmış oldu.

Yaklaşık 100.000 okurun ziyaret ettiği belirtilen Kitap Günleri’nde, garın peronlarına sıralanan kitapçılardan kitaplarını alan ziyaretçiler raylarda bekleyen vagonlarda dinlenme ve kitap okuma fırsatı da buldu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu bu başarılı etkinlik hakkında şunları dile getirdi: “Bu gar aynı zamanda bir bellek. Burada herkesin anıları var. Buradan yolculuklara çıktık. Buraya yollardan geldik. Yolculuk hikayelerimizin, anılarımızın olduğu bu tarihi atmosferde bu kez de kitaplara yolculuğa çıktık. Kitap Günleri’ne İstanbullular büyük ilgi gösterdi. Sadece Kadıköy’den değil İstanbul’un hemen her yanından ziyaretçilerimiz oldu. Yayınevleri de okurlar da bu etkinlikten çok memnun. Buradan trene binmedik ama buradan kitaplara yaptığımız ilk yolculuk kısa ama çok güzel oldu. İnsanların yüzündeki ifadeyi görmek, teşekkürlerini duymak bizim için çok büyük bir gurur ve onur”.

Etiketler

Bir yanıt yazın