Kadıköy Engelsiz Olma Yolunda

Aklımdaki Kadıköy'le başlayan serüven, gençlerden sonra engellileri belediyeyle biraraya getirdi. 5 senelik strateji planını Kadıköylülerle birlikte oluşturmak isteyen Kadıköy Belediyesi 2 gün sürecek Engelsiz Kadıköy Paylaşım Günleri'ni dün başlattı.

Dün sabah saat 10:00’da Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kadıköy Belediye başkan yardımcılarından Ebru Peştereli’nin konuşmalarıyla başlayan paylaşım çalıştayı, farklı engellerin sivil toplum kuruluşlarından, engel sahibi kentlilere, ailelerine, arkadaşlarına pek çok farklı katılımcıya sahne oldu. Konuşmaların hepsi işitme engelliler için işaret dilinde de aktarıldı.

Ebru Peştereli konuşmasında kamusal alanda engelsiz/erişilebilir/evrensel tasarım dendiğinde, nokta nokta bakıldığını ama bunun yanlış bir uygulama olduğunu vurguladı. Örneğin bir noktada rampayla ulaşım mevcut iken, yolun sonunda basamakla karşılaşmanın; o rampanın doğru bir uygulama olmadığını gösterdiğini ve bu nedenle yapılan işin doğruluğunun güzergahlar üzerinden test edilmesi gerektiğini söyledi. Geliştirilen projenin adı, “Engelsiz Güzergah”. Kurulacak 2 komisyona verilecek eğitimlerden sonra engel sahibi güzergahlar en küçük detayına kadar incelenecek ve dönüştürülecek. Bu sayede engellilerin başlangıcından sonuna kadar engeli olmayan insanlarla eşit koşullarda hareket edebileceği evrensel standartlara uygun rotalar haritada yerlerini alacaklar.


Aykurt Nuhoğlu açılış konuşmasını yaparken

Fiziksel ve Mimari Erişilebilirlik

Günün ilk oturumu “Fiziksel ve Mimari Erişilebilirlik” çalıştayını Türk Psikologlar Derneği’nden Ebru Ergin yönetti. Oturumun amacı fiziksel açıdan erişilemez bulunan, sorunlu kentsel mekanların teşhisi, paylaşımı ve öneri geliştirilmesiydi. Engelliler Derneği, Engelsiz Yaşam Destekleme Derneği, Altı Nokta Körler Derneği gibi pekçok STK’ların başkanları, üyeleri ve diğer katılımcılar yaşadıkları sorunlara değinirken zaman zaman da geniş kapsamlı konuşmalar yaptılar. Ellerindeki yeşil-kırmızı dövizlerle, söz edilen konuya olumlu-olumsuz verdikleri tepkiler yakın zamanda yayınlanacak raporda önemli bir yer kaplayacaktır.

Değinilen konu başlıklarından bazıları şöyleydi:

  • Engelli taksilerin sayısının arttırılması
  • Selamiçeşme Köprüsü’nün engelliler adına tehlike arzetmesi
  • Özgürlük Parkı’nda engellilerin oturabileceği hiçbir kafenin bulunmaması, varolan bir tanesinin çok pahalı olması
  • Rampalar önüne parkın engellenmesi için cezai işlem uygulanması gerekliliği
  • Kadıköy çarşı bölgesinin erişilebilir kılınması
  • Kadıköy’ün akülü araba ve tekerlekli sandalye ile hareket edilebilir bir ilçeye dönüşmesi gerekliliği 
  • Bankaların evrensel standartlara göre tasarlanması
  • Evlerin bakım ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi 
  • Sokak levhalarının boyutlarının ayarlanması
  • Otobüslere otomatik rampa sistemlerinin eklenmesi
  • Kaldırımlardaki babaların kaldırılması, parkı önleyici başka çözümlerin bulunması,vs…

 

Verilen sürenin darlığı ve bu toplantıların az sayıda yapılması nedeniyle elbette söylenecekler bitmedi. Zaten söz alan engelliler bu toplantıların dönemsel olarak tekrarlanması gerektiğini, hatta haftada bir gün düzenlenecek etkinliklerin çok faydalı olacağına değindi. Beklenildiği kadar yüksek oranda katılım olmasa da bu önemli etkinlik en kısa zamanda rapora dönüştürülecek ve eğer verilen sözler tutulacaksa, herkesin eşit şartlarda yaşayabileceği bir örnek ilçe teşkil edilecek. 

Zaten katılımın az olmasının nedenlerinden biri de kentlerimizin durumu değil mi, ki Kadıköy diğer yerleşim bölgelerine nazaran çok daha erişilebilir durumda?

Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen çalıştay ilk gününü 3 oturuma ayırdı: Fiziksel ve Mimari Erişilebilirlik, Sosyal Erişilebilirlik, Toplumsal Bütünleşme. Bugün ise STKların sunumlarını izleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın