Kaderine Terk Edildi

Manisa'nın Kula ilçesinde Germiyanoğulları beylerinden Süleyman Şah ve yakınlarının mezarlarının bulunduğu türbe kaderine terk edildi.

Kula Belediyesi, restore edilmesi kararı alınan türbenin duvarlarının ortaya çıkarılması için 3 yıl önce Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde görevli Rüstem Bozer gözetiminde kazı çalışmaları yaptı. Çalışmalar kapsamında türbenin dört tarafı açıldı. Ancak restorasyonun hangi kurum tarafından yapılacağı belirlenmediğinden geçen zamanda çalışma başlamadı. Kazı sonrası türbenin çevresindeki kedi ve köpekler, mezarlardaki kemikleri çevreye dağıttı. Kula merkezde ve hal pazarı içinde bulunan türbenin bakımsız hali tüm ilçe halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de tepkisini topladı. Türbenin kim tarafından restore edileceğinin henüz kesinleşmediğini bildiren Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, “Biz üstümüze düşen görevi yerine getirdik. Kazı çalışmalarını tamamlayıp elde edilen verileri Anıtlar Kurulu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne birer dosya halinde gönderdik. Ben de türbenin halinden rahatsızım” dedi.

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?

Süleyman Şah, 1363 yılında Germiyanoğulları beyliğinin başına geçti. Karamanoğlu Alaaeddin Bey’in saldırısına uğrayan Hamidoğlu Hüsameddin İlyas Bey’e yardım etti. Karamanoğullarının saldırılarından korunmak için kızını Osmanlı hükümdarı Sultan Murad Hüdavendigar’ın oğlu, Şehzade Bayezid’e (Yıldırım Bayezid) verdi. Kızının çeyizi olarak Kütahya, Tavşanlı, Simav, Eğrigöz (Emet) bölgelerini Osmanlılara terk etti ve kendisi Kula’ya çekildi (1378). Kula’yı beyliğin başkenti ilan etti.

Süleyman Şah, beyliği süresince bilim adamlarını korudu. Şeyhoğlu Sadreddin Mustafa, Süleyman Şah’ın emriyle Merzbanname adlı Farsça eseri Türkçe’ye çevirdi. Ahmedi, İskendername adlı eserini onun adına yazdı. Kula’daki Gürhane adlı medrese Süleyman Şah tarafından yaptırıldı. 1388 yılında Kula’da öldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın