Kaçak binası yıkıldı, aldığı parayla kaçak kat çıktı!

Rize'de fazla kat attığı için çöken 4 katlı kaçak binanın enkazı altında kalmaktan son anda kurtulan 65 yaşındaki İbrahim Kaplan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Rize Belediyesi'nden aldığı para yardımlarıyla bu kez 5 katlı bina yaptı.

Rize şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Yağlıtaş Mahallesi’nde yaşayan İbrahim Kaplan, geçen yıl Ocak ayında kaçak olarak inşa ettiği 2 katlı evinin üzerine ilave 2 kat daha ekledi. Ancak temeli sağlam olmayan bina 4 katın ağırlığını taşıyamayınca, 22 Haziran’da çöktü. Evde 4 kişilik ailesi ile birlikte kalan Kaplan, binadan sesler gelmeye başlayınca kaçarak enkaz altında kalmaktan son anda kurtuldu.

Olayın ardından Rize Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Rize Belediyesi ve hayırsever kişiler aileye yardımda bulundu.

Kaplan, aldığı yardımlarla çöken evinin yerine yeni bir bina yapmaya başladı. Rize Belediyesi’nden de teknik destek alan İbrahim Kaplan, 3 kat olarak planlan binayı 5 kat olarak inşa etti. Olayı öğrenen Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, akrabası olan Kaplan’a ait binanın en üst katı için yıkım kararı çıkarttı. Karar, önümüzdeki günlerde uygulanacak. Binanın diğer katları için Kaplan’a yasal işlemleri tamamlayarak ruhsat alma hakkı verilecek.

“GELİP BENİ DURDURSAYDILAR”
Evinin yıkılması sonrasında yapılan yardımlarla hem kendisi, hem de çocukları için 5 katlı bina inşa ettiğini söyleyen Kaplan, “Şimdi en üst katı için yıkım kararı çıkartılmış. Belediye başkanı akrabamdır, beni mağdur etmez. Bana bina yapımında yardımcı da oldu. Ama kimse binayı yaparken bir şey demedi. Bunu bir gecede yapmadım. Gelip beni durdursaydılar. Şimdi binamı nasıl yıkarım? Yetkililerin beni mağdur edeceğini düşünmüyorum. Ben zevk için bina yapmıyorum, çocuklarıma yuva yapıyorum” dedi.
 

3 KAT DEDİK, KENDİ BİLDİĞİ GİBİ İLAVE KATLAR ÇIKMAYA BAŞLADI
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise, binanın en üst katı için yıkım kararı çıkarttıklarını belirterek, “1.5 yıl önce sakat yapılan 4 katlı bir bina yıkılmıştı. Sahibi akrabam olur. Yıkılan binanın yerine 3 katlı bir ev yapması için izin verdik ve yardım ettik. Ama ilave katlar çıkmaya başladı. Kendisi ile görüştük ve fazla katları yıkmasını istedik. Yıkmaya yanaşmayınca yasal işlem başlatarak en üst kat için yıkım kararı çıkardık. Önümüzdeki günlerde kaçak katı yıkacağız. Biz yardım ettik. Sosyal Yardımlaşma Vakfı da para yardımında bulundu. Ancak bina sahibi yine de çirkin, fazlalık ve risk arz eden bina yapıyor. Biz de gereğini yapacağız. Kaçak ve kontrolsüz yapılara müdahalemiz geçmişe nazaran daha sert olacak” diye konuştu.
 

YASA VE YÖNETMENLİKLERE UYGUN YAPI YAPIN
Bakırcı, vatandaşları da uyararak, “Deprem bölgesinde değiliz ancak yoğun yağışlarla birlikte heyelan riski altında olan bir kentiz. Yağışlı bir dönemde Rize’ye yakın Erzurum ve Erzincan gibi kentlerde olabilecek 6 – 7 şiddetindeki bir depremin heyelanı ne boyutta tetikleyebileceğini tahmin edemiyorum. Ciddi hasar ve can kaybı yaşayabiliriz. Bu, tüm Karadeniz’de eğimi yüksek olan yerler için geçerlidir. Bir kat başlıyorlar, sonra 5 – 6 kat çıkıyorlar. O nedenle vatandaşlarımızı yasa ve yönetmenliklere uygun yapı inşa etmeye çağırıyorum” ifadesini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın