Kaç dünya kentimiz var?

Globalleşme ile birlikte yaşanmaya başlanan değişim ve yenilenme süreci tüm hızıyla devam ediyor.

Rekabet de tabii. En büyük rekabet ise şehirler arasında yaşanıyor. Şehirler sanayicinin olduğu kadar tüccarın, sanatkarın ve tabii hizmet sektörünün gözdesi oldu çünkü. Her türlü hizmet ve ürünü sunan şehirler revaçta şimdi. Şayet Türkiye 21’inci yüzyılda kendisine iyi bir yer bulmak istiyorsa, dünya kenti özelliğine sahip şehir sayısını arttırmak mecburiyetinde. Nüfusu kalabalık ve aynı zamanda her türlü hizmet ve ürünü sunabilen şehirler.
Bütün bunlar Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından gerçekleştirilen “7. İnovasyon Forumu”nda masaya yatırıldı. Manchester Bussiness School Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Ertürk, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) Genel Koordinatörü Doç. Dr. Melih Bulu ve İngiltere’nin önde gelen danışmanlık şirketlerinden BOP Consulting Yönetim Kurulu Üyesi Robert Paul Owens başta olmak üzere çok sayıda uzmanın katıldığı forumda bu konu enine boyuna tartışıldı.

Mersin enteresan bir şehir. İnovasyon kavramını 7-8 sene önce gündemine almıştı. Ki, Türkiye’de bu mefhum 2-3 senedir dillendiriliyor. Hakeza, kalkınma ajansı. Bu konuda da Mesin’in kültürü çok eski.

Mersin malum, 2013 Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun titiz çalışmasıyla her şey programa uygun bir şekilde inşa ediliyor. Problem yok. Mersin bir yandan Akdeniz Oyunları’na hazırlanıyor, bir yandan da o rüzgarı ardına alıp şehrin zihinlerdeki yerini kalıcı hale getirmenin yollarını arıyor. Prof. Dr. İsmail Ertürk, Mersin’in markalaşması için kültür altyapısını güçlendirmesi gerektiğini söyledi. Kümelenme yani. Mersin’e gelen sporcu veya seyircilerin alışveriş yapmak isteyeceklerine de dikkat çeken Ertürk, “Bu tür ihtiyaçları karşılayan işletmeler şart” dedi. Eh, binlerce misafiri ağırlayacak otel ve eğlence yeri de gerekli tabii. Hele müze ve ören yerleri; onlar markalaşmanın olmazsa olmazı. Hakeza ulaşım ve güvenlik; ekmek ve su kadar lazım.

Mersin Valisi Güzeloğlu, Mersin’in her türlü kültür altyapısına sahip olduğunu belirtirken; eksiklerin de kısa sürede tamamlanacağının altını çizdi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, Mersin’de kamu ile özel sektörün işbirliği içinde olmasının önemine dikkat çekti ve “Mersin’in cazibesi sadece Türkiye’nin değil; komşu ülkelerin de ilgisini çekiyor” dedi. URAK Genel Koordinatörü Melih Bulu, Mersin’in rekabetçi şehirler sırlamasında 14’üncü sırada yer aldığını belirtti ve her sene bir ya da iki basamak atlayarak başa koştuğunu söyledi.

Mersin tarih ve inanç turizminde de iddialı. Birçok tarihi eser restore edilip turizmin hizmetine sokuluyor. Yeme-içme konusunda zaten emsalsiz. Akdeniz mutfağının en güzel örneğini sunan restoranlara sahip ayrıca. Konaklama ve ulaşım da eksiksiz. Çukurova Havalimanı Akdeniz Oyunları’ndan önce faaliyete geçeceğe benziyor. Tiyatro, konser ve diğer eğlence merkezleri zaten var.

Hasılı kelam Mersin dünya kenti olmaya namzet şehirlerimizin en başta geleni. Akdeniz Oyunları da bu değişimi hızlandıracak bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın