Kabinede 3. İnönü savaşı

"İnönü Beşiktaş'ın elinden alınabilir" diyen Günay'ın ardından Kılıç konuştu: Ortak akıl, stadın bulunduğu yerde yeniden inşasıdır.

Geçen hafta Beşiktaş Spor Kulübü yöneticisi Orhan Saka’nın açıklamasıyla alevlenen İnönü Stadı’nın yeniden inşası tartışması iki bakanı karşı karşıya getirdi. Her şey Saka’nın, kulübe ulaşan bir kararı yanlış yorumlayarak “İnönü Stadı için izin çıktı” açıklamasını yapmasıyla başladı. Bu açıklamayla sevinen Beşiktaşlıların yürekleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “İnönü ellerinden alınabilir” beyanatıyla ağızlarına geldi. Alevlenen tartışmaya son olarak Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Ortak aklın eseri, herkesin katılacağı bir çözümle Beşiktaş Stadyumu’nun bulunduğu yerde yeniden inşasıdır” açıklamasıyla katıldı.

Geçen hafta Beşiktaş Spor Kulübü yöneticisi Orhan Saka, kendilerine ulaşan bir kararı yanlış yorumladı ve “İnönü Stadı için izin çıktı” açıklamasını yaptı. Ancak bu açıklamanın mesnetsiz olduğu ortaya çıktı. Bundan bir gün sonra da Radikal Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin’in ‘Kanal a’daki ‘Görüş Farkı’ programına katılan Bakan Ertuğrul Günay, “İnönü Beşiktaş Kulübü’nün elinden alınabilir” dedi.

Beşiktaşlılardan tepki
Stadın yeniden yapılmak istenmesi durumunda kulübün elinden alınabileceğini savunan Bakan Günay, Beşiktaş’lıları şoke eden sözlerine şöyle devam etti:
“Yıkalım yeniden yapalım derseniz zor durumda kalırsınız. Stadın altında araba geçecek kadar sarayın tünelleri var. Altına otopark yapamazsınız. Tarihi varlıklar çıkar. Korkarım o zaman üstüne de statyum yapamazsınız. Mevcut stad tehlikeye girer. 1939’da tek parti dönemi var. Yapın demişler yapılmış. Şimdi ise sivil toplum var, tarih duyarlılığı var. Korkarım mevcut stattan da olursunuz. Aslında ben BJK’yı koruyorum.” Günay, İnönü Statı’nın ilk haliyle kalması veya kültür vahası haline dönüştürülerek BJK Kulübü tarafından işletilmesinden yana olduğunu yineledi. Bakan Günay’ın bu açıklaması sosyal medya üzerinde taraftardan sert eleştiriler aldı. Eleştiriler ilk maçta Bakan’ın protesto edilmesi yönündeki tekliflerle iyice arttı.

Kılıç: İçiniz rahat olsun
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise hafta içinde kendisini ziyaret eden Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’e çok farklı konuştu. Hürriyet gazetesinin haberine göre İnönü’nün bulunduğu yere yeni bir stat yapmak isteyen siyah beyazlılar, aradıkları desteği Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan buldu. Gazetenin haberine göre hafta arası Bakan Kılıç’ı makamında ziyaret eden Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, projeleri için onay aldı. Bu konuda kültürel mirasa zarar gelmeden çözüm üretilebileceğini söyleyen Kılıç, Demirören’e, “İçiniz rahat olsun. Beşiktaş’ı, Beşiktaş’tan ayırmamak için şartları sonuna kadar zorlayacağız. Ortak aklın eseri, herkesin katılacağı bir çözümle Beşiktaş Stadyumu’nun bulunduğu yerde yeniden inşasıdır. Başbakanımız da bu düşünceyi paylaşıyor” diyerek güvence verdi. Demirören de “Spor Bakanımızın da stadyum konusunda bizim gibi düşünmesi ile mutlu olduk” dedi.

Ortalığı karıştıran açıklamalar art arda gelirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi ve koruma kurulları arasındaki yazışmalar da sürüyordu.

İBB Meclisi’nin İnönü Stadyumu için yaptığı plan değişikliğinde, alanda açık ve kapalı spor tesisleri, kültürel tesis, katlı otopark, spor faaliyetlerine yönelik konaklama tesisi, rezidans, bürolar, kafeterya, restoran, alışveriş üniteleri, cimnastik salonu, kapalı yüzme havuzu ve sauna yapılabileceği ifadeleri yer alıyordu. Plan değişikliğine göre stadın yüksekliği artıyor, alan da genişliyordu. İstanbul 3 No’lu Koruma Kurulu bu plan değişikliğini, yeni eklemeler ve değişikliklerle onaylamıştı. Ancak 1 Kasım’da Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu stadın yıkılmasını ve Beşiktaş Stadı Kompleksi’nin neredeyse iki katına çıkarılmasını öngören bu plan değişikliğine onay vermedi. Yüksek Kurul, “3 No’lu Koruma Kurulu’nun, stadın yeniden inşasına izin veren kararının iptaline, alandaki mevcut tescilli İnönü Stadyumu’nun restorasyonunun yapılabileceğine ve stadın konumu nedeniyle tescilli yapının dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilmemesi gerektiğine” karar verdi.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın