Kabe için yıkım başlıyor

Her yıl yaklaşık 10 milyon Müslüman'ın hac ve umre görevlerini yerine getirebilmek için akın ettiği Mekke'de Kabe'nin genişletilmesi çalışmalarına hız verildi. Kabe'nin en işlek yolu üzerindeki Gazze Caddesi'nde yüzlerce otel ve iş yeri, ev yıkılıyor.

Kabe’ye en yakın caddedeki oteller, işyerleri ve evler boşaltılarak, 24 saat aralıksız çalışmalarla yıkımlar gerçekleştiriliyor. Aralarında Türkiyelilere ait işyerlerinin de bulunduğu caddenin tamamen boş bir alan haline getirilmesi sonrası Kabe’ye ulaşımın da rahatlayacağı Suudi basınında yer alıyor.

Bu arada Mekke Belediye Başkanı Osama Al Bar, Kabe’nin genişletilmesi ve Kabe’ye giden yolların, tünellerin daha hızlı bitirilmesi için 1,2 milyar Riyal (320 milyon dolar) değerinde yeni projelerin yaşama geçirileceğini açıkladı.

Bu projeler içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkez binası ve Türkiyelilerin daha çok yerleştiği otellerin bulunduğu Aziziye bölgesi ile şeytan taşlama olarak bilinen Jamarat bölgesini bir tünel ile buluşturmak da bulunuyor. Ayrıca Jamarat bölgesinin genişletilmesi de bu projeler içerisinde yer alıyor. Mina’da hac döneminde 3 milyona yakın insan çadırlarda hac görevlerini yerine getirmek için özellikle yiyecek satın alımı ve lokantalar konusunda sıkıntı yaşarken, Belediye Başkanı Osama Al Bar, model lokantaların yer alacağı ciddi bir projenin de yaşama geçirileceğini bildirdi.

EN BÜYÜK SORUN TEMİZLİK

Mina’nın hac döneminde en büyük sorunu haline gelen temizlik işlerinin yapılması konusunda da büyük bir temizlik projesinin bulunduğunu açıklayan Mekke Belediye Başkanı Al Bar, “Hac döneminde Mina’da temizlik yapmak bizim için çok ciddi bir sorun. Çünkü aynı anda bir bölgede 3 milyona yakın insan hac görevlerini yerine getiriyor. Bu sorun için 375 milyon dolarlık bütçe ayırdık” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın