KAAN Architecten’den İnsanlığa ve Dünya’ya Adanmış Bir Yapı: Geo- And Environmental Centre (GUZ)

Almanya’nın Tübingen şehrinde yer alan, KAAN Architecten tarafından tasarlanan proje Eberhard Karls Üniversitesi Morgenstelle Kampüsü’nün bir parçası. Projesi, uluslararası tasarım yarışması sonucunda elde edilmişti.

Fotoğraflar: Brigida Gonzalez

Toplam 6 kattan oluşan yapı 5000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş. İnce uzun hacminin kısmen eğimli araziye oturması sonucu yapının orta avlularında iki farklı kot yüksekliğinde zemin yüzeyleri oluşuyor. Tasarımın güney cephesi tarihi Tübingen kentini selamlarken, kuzey cephesi kampüs meydanına açılarak yapının girişini tanımlıyor.

Program olarak yapı eğitim, bireysel çalışma ve özelleşmiş araştırma mekanlarını bir araya getiriyor. Laboratuvarlar ve atölyeler doğuya, ofisler ise batı ve güneye doğru konumlandırılmış. Konferans salonu ve seminer odaları gibi müşterek mekanlar ise yapının kampüse bakan yüzü olan kuzeye doğru konumlandırılmış.

Yüksek tavanlı resepsiyon salonu meydan ve yapı arasında net bir görüş hattı oluşturuyor. Düşey dolaşımı sağlayan heykelsi bir döner merdiven, alt kotu üst kottaki galerilere ve diğer mekanlara bağlıyor. Bir yüzü koyu ceviz ağacıyla kaplanan merdiven, yapının yekpare beton görünümünü kırmayı başarıyor.

Binanın ana salonunda yerel sanatçı Martin Bruno Schmid’in işi bulunuyor. Sanatçı, 7,5 metrelik kolonları dikey doğrultuda ayırarak yapının statik kuvvetini sorguluyor.

Uzaktan bakıldığında derin oyuntularla işlenmiş bir blok taşı andıran yapının etrafını saran kitlesel bantlar aslında prefabrike beton birimlerle kaplanmış içi boşluklu bir strüktürden ibaret. Bu prefabrike betondan bantlar yapının gün içindeki güneş alma biçimini düzenleyerek güneş kırıcı ögelere tasarımda ihtiyaç bırakmıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın