Junya.ishigami + Associates’ten Yarı Açık Meydan Tasarımı

Junya.ishigami + Associates, Kanagawa Teknoloji Enstitüsü kampüsü içerisinde yarı açık bir meydan tasarladı.

Junya.ishigami + Associates, Kanagawa Teknoloji Enstitüsü’ndeki KAIT Workshop binasını 2008 yılında tamamladıktan sonra, mimarlık ofisinden yeni binaya komşu olacak ve onu tamamlayacak çok yönlü bir yarı açık meydan tasarımı istenmiş.

KAIT kampüsünde öğrencilerin boş zamanlarını geçirebilecekleri çok az yer olduğundan, Junya.Ishigami+Associates çeşitli şekillerde kullanılabilecek çok yönlü bir tasarıma odaklanmayı seçmiş. Örneğin, öğrencilerin yerde oturup konuşup yemek yemelerine, hatta kestirmek için uzanmalarına, spor etkinliklerinden önce dinlenmeye veya festivallerde ürün satışına izin veren bir meydan tasarımı…

Tasarımcılar, alanın yüksek okul binaları ile çevrili olduğunu ve peyzaj olarak çeşitlilikten yoksun olduğunu da belirtiyor. Sonuç olarak Ishigami, arsanın mevcut çevresel özelliklerini yeni inşa edilmiş unsurlarla birleştirmeye karar vermiş.

Proje, mevsimlere ve hava durumuna göre değişen geniş bir peyzaj olarak tasarlanmış. Alan, açıklık duygusuyla dolu, böylece kullanıcılar binalar tarafından hapsolmuş hissetmiyorlar. Bunun yerine sakin ve rahatlatıcı bir ortamda olduklarını hissediyorlar. Junya Ishigami’nin tasarımında, binanın devasa eğimli yüzeyleri, yer ve gökyüzü gibi birbirine bağlanarak, tek bir sınır – ufuk çizgisi oluşturuyor. Proje, Junya Ishigami’nin insan vücudu ve çevresi arasında yakın bir ilişki kurma arzusundan kaynaklanıyor.

Bina tüm alanı kaplasa da, arsa ile kampüsün diğer bölümleri arasındaki 2 metre yükseklik farkından yararlanıyor. Tavan yüksekliği olabildiğince düşük tutularak, yeni müdahale mevcut arazinin bir parçası haline geliyor. Büyük çatı, kolonlara ihtiyaç duyulmadan, meydanı çevreleyen dört duvarla destekleniyor.

Çatıda toplam 59 açıklık var. Yağmurlu bir günde, tavanın açıklıklarından su giriyor, içeride yankılanan düşen suyun sesi ve yağmur damlalarının görüntüsü, meydanı sürekli değişen bir peyzaj haline getiriyor. Meydanın doğaya açık olmasıyla öğrenciler, hafif esintiyi hissederek, ışıktaki değişiklikleri gözlemleyerek ve yağan yağmurun sesini işiterek rahatlayabiliyor.

Etiketler

Bir cevap yazın