Dünya Anıtlar Fonu’ndan John Puttick Associates’e Koruma Ödülü

İngiltere'nin Preston kentinde yer alan Preston Otogarı'nı yenileme projesini üstlenen John Puttick Associates, süreç boyunca gösterdiği hassas koruma yaklaşımından ötürü Dünya Anıtlar Fonu (World Monuments Fund) tarafından 2021 Dünya Anıtlar Fonu/Knoll Modernizm Ödülü'ne layık görüldü.

Fotoğraf: Gareth Gardner

Preston Otogarı, 1968 yılında Building Design Partnership’ten (BDP) Keith Ingham ve Charles Wilson ile mühendislik firması Ove Arup tarafından tasarlandı. Otogar, Central Lancashire New Town için bir odak noktası ve belediyenin toplu taşıma hizmetlerinin merkezi olacak şekilde planlandı. Ekim 1969’da hizmete açıldığında proje, Avrupa’nın en büyük otogarıydı.

2012 yılında Preston Otogarı, yıkım tehdidine karşılık vermek ve Birleşik Krallık’ta brütalist mimarinin önemi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Anıtlarını İzleme Programı’na dahil edildi. Yıllar süren ihmalden sonra 2015’te binanın yeni sahibi olan Lancashire Kent Konseyi, yapının restorasyonu için John Puttick Associates’in seçilmesi ile sonuçlanan bir tasarım yarışması düzenlendi. Orijinal yapının formu, materyalleri ve tasarım amacı korunarak temel altyapının güncellenmesi, restorasyonun ana hedefiydi.

Proje kapsamında yapılan müdahaleler arasında yapıda yaya erişilebilirliğine öncelik vermek ve bekleme alanlarının yeni meydana dönük olacak şekilde yeniden düzenlenmesiyle istasyon ile şehir arasındaki bağlantıyı güçlendirmek yer alıyordu. Bu kaygılara, yapının merkezinden geçen hizmetlerin oluşturduğu omurgada yapılan iyileştirmeler de dahil olmak üzere, iç mekanlardaki kauçuk döşeme ve renk paleti gibi orijinal öğelerin kapsamlı restorasyonu ile karşılık verildi.

Dünya Anıtlar Fonu Başkanı Bénédicte de Montlaur, bu yıl ödülün özellikle modern binaları uyarlamaya yönelik toplum merkezli ve sürdürülebilir projelere odaklandığını, böylece toplumda olumlu bir faktör olarak koruma disiplininin gücünü onurlandırdıklarını ifade etti:

“Her hafta 10.000’den fazla otobüsün kalktığı ve iş yolculuklarının yarattığı önemli boyutlardaki karbon ayak izini iklim değişikliği karşısında en aza indirmeye katkıda bulunan Preston Otogarı’nın restorasyonu, otogarın hem sosyal hem de kamusal faydasını artırdı. John Puttick Associates’in olağanüstü başarısını bu yılın ödülü ile takdir etmekten heyecan duyuyoruz.”

Bu yıl ödül jürisinde yer alan Susan Macdonald, konu ile alakalı şunları aktardı:

“Preston Otogarı üzerinde yıllarca hüküm süren yıkım tehdidine rağmen en sonunda, topluluğun konuya ilgisi ve sürekliliğini koruyan savunuculuğu bir zafer kazandı ve bu anıtsal sivil bina, Preston’da Lancashire yerleşim merkezindeki yerini gururla yeniden ispatlamış oldu. Büyük ölçekli bir ulaşım altyapısını çağdaş talepleri karşılayacak şekilde korumak, bir yandan da malzeme karakterini ve kaliteyi muhafaza etmek zor olabilir – ancak bu proje her ikisini de başarıyor.”

Tehdit altındaki modern mimariyi koruyan ve bu alanda teşvik edici, yenilikçi çözümler ortaya koyan mimarları ve tasarımcıları onurlandıran ödül, 14 Aralık 2021’de New York’taki AIA New York Mimarlık Merkezi’nde bir törenle sunulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın