Johannesburg Eski Binalarını Pembe Boyayla Savunuyor

Geçtiğimiz yaz aylarında Johannesburg sakinleri merkezi iş bölgesinde garip bir durumla karşılaştılar: Eski, kullanılmayan binalar pencere altlarından, balkonlarından ve çatılarından pembe kanıyorlardı.

Yakın bir zamanda, bu projenin organizatörü multimedya sanatçısı Yazmany Arboleda ortaya çıktı. “Beware of Colour / Rengin Farkına Var” ismini verdikleri projede, Arboleda Johannesburg kent merkezindeki terk edilmiş yapılara dikkat çekmek istediklerini dile getirdi. Bu kullanılmayan binalarda yaşayan sosyal ve ekonomik sorunları olan bir kesim ise elektrik ve su gibi temel hizmetlerin yokluğunda gayrimeşru ev sahiplerine kira ödemek zorunda bırakılıyor.

Arboleda Johannesburglu 30 sanatçıyı sabah saat 1 ile 5 arasında binaları işaretlemeleri için cesaretlendirdi. Proje hakkında ise; “Ezici bir konut sıkıntısı ve krize rağmen sahipsiz ve terk edilen binalar, pembe rengiyle dikkat çekiyorlar. Önceleri çok sevilmişlerdi, şimdiyse bir sanat ürünü olarak ele alınıyorlar.” diyor.

Proje için suda çözünür boya seçen Arboleda, bina seçimlerinde özellikle boş olmasına dikkat ettiklerini, böylece reklam amaçlı olası gecekondu tahliyelerini önlediklerini söylüyor. Aynı zamanda çalışan sanatçıların da isimleri gizli tutuluyor.

Tabii bu süreçte tatsız olaylar da yaşanmış. Bir güvenlik görevlisinin polisi araması sonucu “mülke kötü niyetli zarar” nedeniyle bir gece gözaltında tutulmuş ve ertesi gün kefaletle serbest bırakılmış. Açılan davada ise ironik ve aynı zamanda hoş bir karar çıkmış: Hakim ve savcı bakıma muhtaç harap bir binaya bu şekilde bir zarar verilemeyeceğine hükmetmiş.

Johannesburg projesi eleştirilerine mimarlık eğitimi almış kimliğiyle cevap vermeyi uygun görüyor Arboleda: “Binalar ve kentsel çevreyi çok önemsiyorum. Ve bu bizim projeye başlamamızın en önemli nedeni. Ne yazık ki belediye otopark alanları oluşturmak için bu tarihi binalardan bazılarını yıkmayı planlıyordu veya hala planlıyor. Eğer benim çalışmam bir tartışma yaratacaksa, belki de bu gösterinin bir etkisi olabilir. Topluluk ile eşzamanlı bir tepki sürecin bir parçası.”

Etiketler

Bir yanıt yazın