Jätkäsaari’deki Kargo Limanının Dönüşümü: Saukonlaituri Parking Facility

Helsinki Belediyesi, Jätkäsaari'deki eski kargo limanı alanını bir yerleşim bölgesine dönüştürmek için yer üstü park tesisleriyle desteklenen bir yeniden geliştirme projesi yürütüyor.

The City of Helsinki, eski liman alanlarını konut kullanımı için yeniden geliştirme sürecinde.

Bu alanlardan biri olan ve şehir merkezinin hemen yakınındaki Jätkäsaari’de boşaltılan 100 hektarlık kargo limanı ve rıhtım sahası, tamamlandığında 21.000 kişilik konut ve 6.000 kişilik işyeri içerecek.

Gerekli tüm konut park kapasitesini deniz seviyesinin altında, yeraltında inşa etmek kısıtlayıcı derecede pahalı olacağından Belediye, mahalledeki konut park ihtiyaçlarını karşılamak için mimari açıdan iddialı bir dizi yer üstü park tesisi yaptırdı.

Bu tesisler aynı zamanda cadde kenarındaki park ihtiyacının azaltılmasına da yardımcı olacak.

Beş köşeli, beş kat yüksekliğindeki yeni Saukonlaituri kapalı otoparkı, kayalar, yosunlar ve eğrelti otları ile peyzajlı bir orta avlu etrafında 600 özel araç kapasitesine sahip.

Avlunun çift işlevi var: Hem gün ışığını yeraltına getiren bir ışık kuyusu oluşturuyor hem de yağmur suyu tutucu ve kar birikintisi olarak hizmet ediyor.

Binanın güney tarafı giriş meydanından geri çekilerek zemin seviyesindeki kamusal alanı teraslı bir park olarak çatıya kadar uzatıyor.

Bu çözüm, çevredeki apartman bloklarının sakinlerinin arabalarına asansör yerine teraslardan doğru kata çıkarak ulaşmalarını sağlıyor.

Teraslı alan piknik yapmak ve güneşlenmek için de kullanılabiliyor.

Otopark tesisinin taşıyıcı strüktürü yerinde dökme beton, cepheleri ise galvanizli çelik çerçeveler içinde büyük içi boş pişmiş toprak profillerden oluşan prefabrik elemanlar.

Sırsız pişmiş toprak çubukların doğal tonları, çeşitli tuğla türleriyle döşenmiş komşu binalarla yumuşak bir uyum sağlıyor.

Renk şeması, Lyme çimi ve terasların kumul benzeri karakteri, Saukko Adası’na atıfta bulunuyor. Ana hatları arazi ıslahı sırasında çoktan kaybolan adanın bugün sadece bölgede kullanılan sokak isimlerinde varlığını sürdürüyor.

Otopark olarak işlev görmesinin ve elektrikli araçlar için şarj istasyonları sunmasının yanı sıra tesis, Helsinki City Housing Company’den HEKA’nın ve bir özel bakım şirketinin bakım depolarına ev sahipliği yapıyor.

Saukonlaituri park tesisini 2020 yılında tamamlayan ALA, şu anda aynı bölgede Melkinlaituri park tesisi üzerinde çalışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın