Japonya’nın Kanazawa Kütüphanesi 6.000 Tane Pencere ile Aydınlatılıyor

Kazanawa'da tasarlanan yeni halk kütüphanesi, bir kitap deposundan öte yerel halka, zaman geçirebilecekleri mükemmel bir mekan sunuyor.

Coelacanth K&H Architects tarafından tasarlanan kütüphanenin cephelerinde açılan 6.000 adet küçük pencere ferah ve aydınlık bir ortam yaratıyor. Binanın, akıllı ısıtma ve soğutma sistemi ile buluşturulan aydınlık cepheleri enerji tasarrufu yaparak iç mekanın ısısını ayarlıyor.

45 m x 45 m boyutlarındaki bina en kullanışlı biçimde tasarlanarak karmaşıklığa yer verilmemiş. 200, 250 ve 300 mm çaplarında binlerce yuvarlak pencere sayesinde benekli dış cephe duvarlarından içeriye gün ışığı sızarak iç mekanın aydınlatılması sağlanıyor.

Bu küçük pencerelerle yaz ayları boyunca iç mekan soğuk tutulabiliyor. Mekanın dış beyaz kaplaması ve doğal havalandırma sistemi sayesinde de iç mekana temiz hava girişi sağlanıyor. Zeminden ısıtmalı ve soğutmalı sistem zemin kattaki sıcaklığı kontrol ederek enerji tasarrufu sağlıyor.

Okuma alanları, gün ışığından maksimum fayda sağlanması açısından duvarların kenarlarına konumlandırılmış. Mimarlar zemin katı, 19. yüzyılda Paris’teki Ulusal Kütüphane’den esinlenerek planlamış.

Giriş katın altına yerleştirilmiş karma kullanımlı mekanda ise bir tiyatro, çok amaçlı toplantı odaları, kapalı bir sistemde depolamayı sağlayan ve alan kullanımını minimuma indiren otomatik raflar bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın