Japonya’da Toprağın İçerisine Saklanmış Bir Kütüphane

Hiroshi Nakamura & NAP, Japonya'nın Kisarazu kentinde toprak içinde bir kütüphane inşa etti.

Fotoğraflar: Koji Fujii / TOREAL

Toprağın içine saklanmış şekilde tasarlanan kütüphane, bir tarımsal üretim şirketi tarafından işletilen tarlaların önceden inşaat molozlarıyla dolu arsası üzerinde inşa edilmiş.

Ofis, yerel çiftçilerin Ana Gölet olarak adlandırdıkları bölgeye giden yemyeşil vadiyi restore ederken mimarinin işlenmiş toprak katmanını işgal etmemesini amaçlamışlar.  Projenin, topraktaki bitkilerin ve mikroorganizmaların gelişmesinin altında mütevazı bir şekilde var olmasını planlamışlar.

Projenin amacı toprakta küçük bir yarık açmak ve çiftçilerin dinlenebileceği sakin bir yer oluşturmak olmuş. Yarık yukarıdan bakıldığında bir su damlasına benzeyecek şekilde planlanmış. Alana yaklaşıp sürülmüş toprağın içinden geçildiğinde kitap raflarından oluşan bir koridor öne çıkarılmış. Kiriş ve kolon gibi mimari unsurlar ortadan kaldırılırken, beton boşluk levhalarının dış istinat duvarları ve kanat duvarlarından dışarı doğru çıkıntı yapması sağlanmış. Zemin, duvarlar ve tavanın  toprak kaplamaya sorunsuz bir şekilde birbirine bağlanırken döşemenin dikey kenarına kadar ekilen çim, gür bir şekilde aşağı sarkıtılarak mekana nemlilik hissi verilmiş. Bu detay ile, sulama ve su tutma dengesinin mevsime göre ayarlanmasına olanak tanınmış.

İçerideki tavan yükseklikleri zeminin eğimine göre belirlenerek alçak tavanlı alanlar ve sadece çocukların girebileceği küçük gizli odalar oluşturulmuş. Toprağın en derin kısmında ise bir salon planlanmış. Çimenli zemini yükselten ana rahmini andıran alanda, basamaklı koltukları çevreleyen kat kat kitap rafları, çiftlik işçilerinin koleksiyonlarından kitaplar ve çocuklar için kitaplar sıralanmış.

Kitap raflarının 40 mm kalınlığındaki dikey çerçeveleri, mekanı desteklemek için baş aşağı olacak şekilde yerleştirilmiş. İnce dikey kirişlerin birbirlerini desteklemeleri sağlanarak tekrarlama bir daire oluşturulmuş ve geniş merkez alan bir bütün olarak sağlam hale getirilmiş.

Yapının merkezinde yer alan ve bölgenin tarım toplumunu simgeleyen tepe aydınlatması, mavi gökyüzü ve bulutlarla kaplı yeryüzünü andıran bir manzarayı çerçeveleyecek şekilde tasarlanmış.

Diğer küçük okuma odalarında da okuma için doğal ışık sağlayan tavan pencereleri oluşturulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın