Japonyada Tonoz Çatılı Tarım Evi

Studio Cochi Architects tarafından tasarlanan Shikenbaru/ Okinawa bölgesinde yer alan ev, ev sahiplerinin tarım merkezli yaşamlarına uyum sağlıyor.

Ev, bir çift ve dört çocukları için güney Okinawa’da denize yakın bir köyde inşa edilmiş. Köyün etrafında yer alan tarlalar kar ve donun olmadığı Okinawa’da, Honshu’da yalnızca yaz aylarında yetiştirilecek sebzeler yıl boyunca hasat edilebiliyor.

Evin sahibi burada bamya, yeşil fasulye, papaya ve diğer sebzelerin üretildiği bir çiftlik işletiyor. Günlük işlerini, gün doğumunda sabah 10:00 civarına kadar, hasat yapmak ve dışarıda çalışmak oluşturuyor. Gündüzleri güneşin kuvvetli olduğu zamanlarda gölgelik alanda hasat ettiği ürünleri seçiyor ve güneş battığında tekrar dışarıda çalışarak ortama uyum sağlamış oluyor. Bu evin ayrıca tarım faaliyetleri için olanak vermesi ve yerel faaliyetler ve Okinawalı ortamı ile uyum içinde olması gerekiyordu.

Mekan düzenlemesi ve hacmi, çevredeki ortam şartları ve rüzgar yönüne göre kararlaştırılmış, alanda çokça boş alan bulunduğu için tek katlı bir ev yapılmasına karar verilmiş. Alan başlangıçta bir blok duvar ile çevriliymiş, ancak traktörlerin sahaya her yönden kolayca girebilmesi için bu duvar kaldırılmış ve tarım için gerekli aletlerin depolanması ve iç mekandaki çalışmalarla süreklilik için bir boşluk oluşturulmuş.

Bina, içte ve dışta sürekli bir toprak zemin üzerinde farklı yüksekliklerde sürekli bir tonozlu tavan ile inşa edilmiş. Tonoz, kuzeyden güneye doğru uzanarak iç ve dış mekanları örtüyor ve derin saçaklar, iç mekan ile bahçe arasında yarı açık bir ara alan ve gündüz tarımı için bir salon görevi görüyor. Doğu-batı yönündeki kesintisiz tonozlu tavan, sade planlı mekana ritim veriyor ve çatı ile duvarlar arasındaki boşluklardan giren doğal ışık geçiş oluşturuyor.

Tonozun tepesindeki vadi, güçlü Okinawa güneşine karşı bir yalıtkan görevi gören toprakla doldurulmuş ve tonozlu çatının tüm yüzeyini çarkıfelek meyvesi ve begonvil gibi sarmaşık bitkileri kaplıyor. Ayrıca çiftçi olan işveren, çatının farklı bölümlerinde yer alan farklı toprak derinliklerine uygun meyve ve sebze yetiştiriyor ve inşaatın tamamlanmasından bir yıl sonra bu yaz çatıdan hangi sebzelerin hasat edileceğini sabırsızlıkla bekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın