Japonya’da Mağarayı Andıran Yeşil Çatılı Ev

Japonya’da Mağarayı Andıran Yeşil Çatılı Ev

Japon mimar Makiko Tsukada, Yokohama'da çimenli iki ayrı çatıya sahip, iç mekanı mağarayı andıran bir ev tasarladı.

V şeklindeki dar bir arsanın tüm alanını kaplayan ev için Makiko Tsukada, açık alan ve yeşillik sağlamak üzere garajın ve evin tepesine yeşil çatılar ekledi.

Garajın üstündeki çim, iki katlı konutun üst katındaki oturma odasına açılan bir teras ve bahçe sağlıyor. Bu, evin içinden yakındaki park manzarasına doğrudan görüş sağlıyor.

Ofis, evi “şehirde yeşil bir mağara” olarak tanımlıyor. Yeşil çatılar, yaz aylarında güneş ışınlarını emen ve kış aylarında içerideki ısıyı korumak için yalıtım görevi gören bir işleve sahipler.

Mekan, doğal ışığı, caddeye olan uzaklığı ve caddeyle olan yükseklik farkını manipüle ederek evin arkasına doğru daha mahrem hale geliyor.

Evin giriş katında banyo ve yatak odası, üst kattaki açık plan katta mutfak, yemek alanı ve yaşam alanı bulunuyor.

Duvarlar, zeminler ve tavanlar koyu, grenli ahşapla kaplı, oturma odasının kenarlarındaki yarı saydam cam şeritler mahremiyeti korurken ışığı da beraberinde getiriyor.

Dolaşım, iki katı birbirine bağlayan ve çatıya çıkan merdivenlerle evin merkezinde yoğunlaşıyor.

Bu merkezi çekirdek aynı zamanda zemin kattaki banyoyu ve birinci kattaki kileri barındırıyor ve yapısal ağırlığın büyük bir kısmını taşıyor, bu da mimarın garaj çatısını desteklemek için sadece 50 milimetre kalınlığındaki sütunları kullanabileceği anlamına geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın