Japonya’da Erken Dönem Mimarisini Çağrıştıran Bir Konut

K Associates’in tasarladığı konut Tokyo Sashiogi’de bulunuyor.

Düz bir topoğrafyayla ve seyrek aralıklarla inşa edilmiş müstakil konutlarla çevrili konut projesi, 300 metrekarelik bir alana oturuyor. Tek katlı bir müstakil konut olarak işlevlendirilmiş yapının tasarım parametrelerini bulunduğu sakin ve engebesiz çevre belirliyor. Aynı zamanda taşıyıcının incelikli detayları erken dönem modernist mimarisini çağrıştırıyor.

Kishi, kullanıcı ihtiyaçlarını ve yapının bulunduğu arazinin geleceğini göz önünde bulundurarak kısmi açık ve transparan, kısmi daha opak bir malzeme olan metal levhalarla sarılı bir plan şeması önermiş. Bu şekilde hava ve gün ışığı ihtiyacı olan yaşam mekanları esnek bir biçimde çalışırken, yatak odası ve banyo gibi mekanların mahremiyet duygusu da sağlanmış oluyor.

Yaklaşım olarak kullanışlılığı ve minimalizmi benimsemiş, sade, yatayda biçimlenen, lineer bir yapı olan konutta, malzeme olarak endüstriyel taşıyıcı birimler yer alıyor. Kishi ve mimarlık ofisinin belirttiğine göre bunun sebebi oldukça işlevsel ve uygun maliyetli bir tasarım hedeflemiş olmaları.

Yapının ana strüktürü ahşap bir dizi çerçeve oluştururken, zeminden tavana uzanan camlar çerçevelerin içini dolduruyor. İç mekanda ahşabın sıcaklığıyla camın soğuk tonları dengeli bir karşıtlık oluşturuyor. İç ve dış mekanda açık bırakılmış ardışık bir biçimde dizilen çatı kirişleri lineer yapının karakteristik özelliğini vurguluyor.

Tasarım için ilham kaynağı olarak Richard Neutra’nın Strathmore Apartmanı’nı gösteriliyor. Kishi’nin “Neutra’nın Case Study House* evinin hayalimdeki 21. yüzyıl versiyonu” olarak tanımladığı konut yapısını tek katlı açık plan şemasıyla Tokyo’nun eteklerine uyarlamayı başarmış.

*Case Study House evleri 1948-1966 yılları arasında Amerikan konut mimarisinde çağdaş denemelerin yapıldığı bir dönemde, Arts & Architecture dergisinin inşaatına sponsor olduğu yapılar. Projeyi hayata geçiren mimarlar arasında Richard Neutra, Raphael Soriano ve Craig Ellwood gibi isimler bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın