Japonya’da Eğimli Arazi Üzerinde Konumlanan Beton Ev

Japonya’da Eğimli Arazi Üzerinde Konumlanan Beton Ev

Japon mimarlık stüdyosu Noriaki Hanaoka Architecture'ın Chiba eyaletindeki eğimli bir arazi üzerinde zeminden yükselterek tasarladığı kompakt beton evin ortasında bir boşluk bulunuyor.

Ev, kuzeyde yol ile oturma seviyesinde ve güneyde dört büyük beton destekler üzerine konumlandırılmış, birbiri arasında 10 metre yükseklik farkı olan bir arsada yer alıyor.

Noriaki Hanaoka Architecture tarafından ikiye bölünen evin kuzey tarafında, bir yatak odası, banyo, çalışma odası ve mutfak bulunuyor. Bu alanların yan tarafında yoldan düz erişim sağlayan küçük metal köprü ve sitenin yamacından aşağı inen bir merdiven yer alıyor.

Evin güney tarafı, sahibine çevredeki dağların ve denizin geniş manzarasını sunan, tamamen camlı duvarlara sahip açık plan bir yaşam alanı olarak düzenlenmiş.

İki tarafın ortasında, delikli metal bir zemine sahip olan ve evi doğal olarak havalandırmak için açılabilen sürgülü kapılar ve pencerelerle çevrili kare şeklinde merkezi bir boşluk bulunuyor.

Mimarlık ofisi bu boşluğu; “Mimarlığın çekirdeğine ‘insan’ veya ‘makine’ yerleştiren normatif koşulların aksine, doğanın mimarinin merkezine nüfuz etmesine izin veren bir delik yerleştirdik” şeklinde tanımlıyor.

“Rüzgarı, yağmuru ve doğrudan güneş ışığını zemine davet ediyor, çevresiyle birlikte nefes alıyor.”

Yatak odası, banyo ve depolama alanı dışında, mekanların birleştirilmesine olanak sağlayan sürgülü kapılar ile ev olabildiğince açık tutulmuş.

Büyük beton sütunlar ve destekler, evin zeminini keserek yaşam alanında heykelsi unsurlar yaratıyor, yemek, oturma ve merkezi bir şöminenin etrafında dinlenme alanları için zarif bir sınır çiziyor.

“Bu içinden görülebilen akışkan bir açık alan. Sadece gündelik hayatı istenilen şekilde ayarlamak için kullanılan sürgülü kapılar var.”

Beton tavan, zemin ve duvarlarda açıkta bırakılmış, mutfakta ise endüstriyel bir his veren metal armatürler ve tezgahlarla birleştirilmiş.

Yeşil alan ve servis alanları yapının altına yerleştirilerek ev ile eğimli alan arasındaki korunaklı alandan yararlanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın