Japonya’da Çevreyle İletişim Kuran Bir Çocuk Kütüphanesi

Japonya’da Çevreyle İletişim Kuran Bir Çocuk Kütüphanesi

Yukawa Design Lab, Shirasagi Çocuk Kütüphanesi’ni büyük ahşap merdivenler etrafında düzenlemiş.

Yukawa Design Lab, Japonya’nın Sakai kentinde Shirasagi Parkı’na bakan bir çocuk kütüphanesi tasarladı. Ahşap strüktüre sahip kütüphane, komşu parka bir köprü ile bağlanıyor ve büyük pencereleri sayesinde yeşil alanlarla iletişim kuruyor.

192 metrekarelik yapının zemin katında bebeklere ayrılmış bir bölüm ve dış kısmında çevre sakinlerinin ve çocukların kullanabileceği oturma alanlarının yer aldığı bir kafe yer alıyor.

Çocuklar için bir dinlenme alanı yaratan geniş ahşap basamaklar, üst katta bulunan ve lobiye bakan bir okuma alanına ulaşıyor.

Ziyaretçilere aynı çatı altında birlikte olma hissini yaşatmak amacıyla, tüm mekanlar tek yöne eğimli tek bir çatı altında düzenlenmiş. Ofisin açıklamalarına göre, bu çatı aynı zamanda başka bir öğrenme deneyimi sunarak güneş ışığı ve yağmur gibi “doğanın güçlerini” çocuklarla buluşturmanın bir yolu olarak tasarlanmış.

Cephe, çocukların katılımını teşvik etmek amacıyla “benzersiz bir dış cephe ve eğlenceli bir atmosfer” yaratmak için büyük ölçüde camdan yapılmış.

İki kat yüksekliğindeki duvarlar 3.000’den fazla kitap depolayabilecek alan sunarken geniş açıklıklar iç ve dış mekanlar arasında geçirgenlik sağlayarak çevre sakinlerinin de kütüphane ile etkileşimde bulunmasına izin veriyor.

Kütüphane, çocuklara sakin ve rahat bir öğrenme mekanı yaratmak amacıyla komşu parktan en fazla manzaraya erişecek yönelimde yerleştirilmiş.

Kıvrımlı cephe açık bir kitabın şeklini andırırken binanın girişi yakındaki parka ulaşan köprüyle stratejik bir şekilde hizalanmış. Böylece kütüphane ve park arasındaki ilişki birbiri arasındaki hareket akışını teşvik edecek şekilde düzenlenmiş.

Açıklıklar güneş ışığını dolaylı yoldan içeri almak amacıyla dikkatli bir şekilde düzenlenirken eğimli çatı da batıdan doğrudan gelen güneş ışığına karşı gölgelik görevi görecek şekilde tasarlanmış.

Çevredeki doğal manzarayla uyumlu olması amacıyla kullanılan ahşap strüktür iç mekanda da görünür kılınmış ve yeşil-gri tonlarındaki halılarla tamamlanmış.

Ofisin belirttiğine göre, projenin tasarım amacı çocuklar için besleyici bir ortam oluşturmanın yanı sıra, geniş çapta yerel halkı, işletmeleri ve üniversiteleri etkileşime dahil etmek ve böylece bölgenin kültürel değerini artırmak olmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın