Japonya Turu Sona Erdi, Gezgin’in Son Durağı Tokyo Oldu

Anma mekanları teması kapsamında Japonya'yı turlayan Arkitera Gezgini Erenalp Saltık gezisini sonlandırdı.

Arkitera Seyahat Bursu kapsamında bir haftalık geziyle Japonya’nın üç kentini inceleyen Erenalp Saltık’ın seyahati sona erdi. Hiroşima ve Nagasaki’den sonraki durağı Tokyo olan Erenalp, kentin tarihi yapılarını ve çağdaş mimarlık eserlerini inceledi.

Tokyo’da ilk olarak Ginza bölgesini gezen Erenalp, bu alanın dünyanın en önemli ticaret bölgelerinden biri olduğunu belirtirken şu anda bu alanda dünyanın önde gelen mimarlarının birçok marka için tasarladıkları çağdaş binaların yer aldığını söylüyor. Örneğin Bohlin Cywinski Jackson tasarımı Apple binası, Renzo Piano’nun giyim markası Maison Hermes için tasarladığı bina, Toyo Ito’nun mücevher markası Mikimoto için tasarladığı bina bunlardan birkaçı.


Maison Hermes binası (solda), Mikimoto binası (sağda)

Apple binası

Tabii bunların yanında Kenzo Tange’nin tasarımı Shizuoka Basın Yayın Merkezi ve 1964 Tokyo Olimpiyatları için tasarladığı Yoyogi Ulusal Stadyumu, Kisho Kurokawa tasarımı Nakagin Capsule Tower, gibi kentin modern yapılarından bahsetmeyi de atlamıyor Erenalp.


Nakagin Capsule Tower (solda), Shizuoka Basın Yayın Merkezi (sağda)


Yoyogi Ulusal Stadyumu

Kentin modern ve çağdaş yapılarını inceledikten sonra Tokyo’daki anma mekanlarını ziyaret eden Erenalp’in ilk durağı İkinci Dünya Savaşı’nda İmparator Showa’nın Japonya’nın teslim olduğunu açıkladığı İmparatorluk Sarayı olmuş. Savaş sırasında ağır hava saldırıları nedeniyle hasar gören saray yeniden inşa edilmiş. Sarayın bahçesinin bir kısmı halka açıkken bir kısmı hala devlet görevlileri tarafından kullanıldığı için erişime kapalı.


Sarayın bahçesi

Daha sonra savaşta hayatını kaybedenler anısına inşa edilen müzeleri gezen Erenalp, dünyanın en tartışmalı anma mekanlarından bir olan Yasukuni Tapınağı’nı anlatıyor. 1869 yılında İmparator Meiji tarafından imparatorluğun kuruluşunda hayatını kaybedenleri anmak için yaptırılan Yasukuni Tapınağı, Japonya için savaşarak hayatını kaybeden 2,5 milyona yakın kişinin adını ve bilgilerini barındırıyor.


Yasukuni Tapınağı

Japonya’nın savaş tarihine atfen inşa edilen birçok müzeyi ziyaret eden Erenalp’in yazılarına ve gezisi sırasında çektiği fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın