Japon Studio Nendo’dan Farklı Bir Arşiv ve Konukevi Binası

2005 yılında tasarımcı Oki Sato tarafından kurulan Japon multidisipliner tasarım ofisi Nendo ürünlerini ve mobilyalarını saklamak için prekast beton kutu menfezlerinden bir arşiv ve konukevi binası tasarladı.

Japonya’da inşa edilen Culvert Guesthouse adlı arşiv ve konukevi binası, üst üste yığılmış dört tünel benzeri form kullanılarak tasarlanmış.

Ofis tarafından kendi arşivi olarak tasarlanan özgün şekilli bina, Nagano eyaletindeki Miyota kasabasının kenarındaki yoğun ormanlık alanda yer alıyor.

Uzatılmış beton formları, daha yaygın olarak su ve elektrik gibi tesisleri yeraltına almak için kullanılan prefabrik beton kutu menfezlerden yapılmış.

Ana arşiv alanı, her iki ucunda cam pencereler bulunan 40 metre uzunluğunda bir tünele yerleştirilmiş.

Bu alana paralel olarak yerleştirilen bir başka tünel benzeri form, konukevinin mutfağını ve tuvaletlerini içerirken, aradaki çatılı alan oturma alanı olarak planlanmış.

Bu iki tünel benzeri alan üzerine yığılmış öngermeli iki kutu menfez, bir yatak odası ve bir çalışma alanı ile ikincil bir arşiv alanını içerecek şekilde tasarlanmış.

Arşive ve konukevine minimalist bir görünüm kazandırmak için tüm beton elemanlar beyaza boyanmış.

Bina prekast beton elemanlardan inşa edildiğinden, tüm iç mekanlar 2×2,3 metre ölçülerinde tasarlanmış.

İç mekanlar da büyük ölçüde beyaz kullanılmış ve minimum miktarda yerleşik mobilyaya yer verilmiş. Arşiv alanını oluşturmak için her biri yaklaşık 12 ton ağırlığında toplam 63 beton bölüm kullanılmış.

Ek depolama alanı için ana arşiv binasının yanına beşinci bir beton boru yerleştirilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın