James Turrell’den Parfüm Şişesi Tasarımı

Büyüleyici ışık enstalasyonları ve holograflarıyla tanınan Amerikalı sanatçı James Turrell, bu yılki Paris+ par Art Basel'de ilk parfümlerini tanıttı. Bu girişim, sanatçının parfümeriye ilk adım atışı olmasının yanı sıra, yirmi beş yıllık kariyeri boyunca ilk kez küçük ölçekli bir iş ürettiğine de işaret ediyor.

Range Rider ve Purple Sage adlı iki parfüm, tarihi Fransız kristal üreticisi ve koku evi Lalique ile işbirliği içinde üretildi. Bu ürünler, geleneksel olarak farklı amaçlar için ve farklı ölçeklerde olsa da ışığı yakalamak ve nefes kesici biçimlere dönüştürmek için malzeme ve mekânı manipüle etme ustası olan iki ‘ışık sanatçısı’ arasındaki dört yılı aşkın yakın işbirliğinin bir ürünü.

Proje, Turrell’in Mısır piramitlerine, Asya mimarisinde bulunan stupa* şekillerine ve ışığı tasarımlarının temel bir bileşeni olarak kullanan manevi değere sahip daha geniş anıtlara duyduğu hayranlığı (kelimenin tam anlamıyla) yansıtan iki parfüm şişesi tasarlamasıyla başladı. Ayrıca, Western türünün tanımlayıcısı olarak kabul edilen ve çalışmaları Amerikan Batı’sıyla derinden bağlantılı olan Turrell için bir mihenk taşı olan Zane Grey’in Riders of the Purple Sage adlı romanından da ilham aldı.

Ortaya çıkan kristal, prizma şeklindeki flakonlar, doğru renk yoğunluğunu ve homojenliği sağlayabilecek tek tip kalınlıkta kristaller yaratma teknik becerisinde ustalaşan Lalique zanaatkârları tarafından el yapımı olarak üretilmiş.

Proje geliştikçe Turrell de kokuların yaratılmasına dahil oldu. Range Rider Arizona’ya bir saygı duruşu niteliğinde olup adaçayı çizikli deri pantolon, biber, amber ve narenciye kokularını bir araya getiriyor. Purple Sage ise mor adaçayı, mandalina, greyfurt ve ravent notalarını bir araya getirerek Amerikan Batı’sının manzaralarında saklı olan incelik ve gücü ima eden misk ve meyvemsi bir koku ortaya çıkarıyor.

Turrell bu işbirliği hakkında şunları söylüyor: “İlk kez parfüm tasarladım ve kristal parçalar yaptım. Koku alma duyusu hafızayı diğer tüm duyulardan daha fazla harekete geçirir ve bunu Lalique ve parfümcülerle birlikte yapabildim. Bir parfüm yaratmak biraz da bildiğiniz bir dünyayı yaratmak gibidir.”

*Stupa Buda’yı ve onun öğretisi dharmayı sembolize eden bir budist yapısı.

Etiketler

Bir yanıt yazın