İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu, Bakanlığın Bilgi Notu Üzerine Paylaşım Yaptı

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu adına Murat Demirci tarafından kaleme alınıp sosyal medyada yayınlanan metin şu şekilde:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İztuzu ile ilgili bir bilgi notu paylaşmış. Bunu olumlu karşılıyoruz, ancak hala projenin İztuzu’nda yapılma olasılığı var olduğu için temkinli yaklaşıyoruz.

30 Kasım İztuzu basın açıklaması etkinliğimizin sonrasında kumsalda Bakanlıkça görevlendirilen yetkililerle görüştüm ve, bilgi notunda belirtildiği gibi, çekincelerimizi, bizim açımızdan birincil sorunun proje yeri olduğunu ve çözüm önerilerimizi paylaştım.

Bilgi notunda yer verilen bilgiler gerçeği yansıtıyor. Bir bilgi eklememiz gerekirse, o da insanların kumsalda yapılacak bir binanın yapılaşmayı başlatacağını ve ileride bunun geri döndürülemeyecek şekilde arkasının geleceğini öngördükleri ve bu yönde Bakanlığı uyardıklarıdır.

Yarışma şartnamesinde proje yeri olarak İztuzu verildi ve katılımcılar buna göre projelerini hazırlamaya başladılar. Anladığımız kadarıyla, süreç içinde proje alanı Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesini içerecek şekilde genişletildi, ancak buna rağmen muhtemelen kararın geç alınmasından ötürü projelerin çoğu İztuzu’nda planlandı; çok az sayıda yarışmacı İztuzu dışında bir proje geliştirdi; bizim de ilgimizi çeken ve olumlu bulduğumuz “bir arabalı feribotun dönüştürülmesi” veya “açık deniz alanında da faaliyette bulunabilecek tasarım” önerilerinin böyle sunulduğunu görüyoruz. Birinci seçilen projeyi veya Bakanlığın uygulanmasına karar vereceği projeyi, daha da önemlisi bunun nerede yapılacağını hala bilmiyoruz.

Bakanlığın yerelden gelen tepkileri dikkate alması, İztuzu dışında çözümlere kapıyı açmış olması olumlu adımlardır ve bunu önemsiyoruz. Ancak, projenin “ağaçlık alan içerisinde kaybolacak ve yalnızca sezonda kullanılabilecek portatif yapı” olsa bile İztuzu’nda yapılma seçeneği var olduğu sürece biz burada rahat olamayacağız; bu nedenle temkinliyiz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine olumlu yöndeki yaklaşımı için teşekkür ediyor, hangi proje seçilirse seçilsin en kısa sürede bunun İztuzu dışında yapılacağı kararını almasını bekliyoruz.

Murat Demirci
Dönem sözcüsü
İKUP – İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu
Dalyan, Muğla.

Etiketler

Bir yanıt yazın