İztuzu Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Bakım İstasyonu ve Günübirlik Alan Ekolojik Tasarımı Fikir Yarışması Sonuçlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen İztuzu Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Bakım İstasyonu ve Günübirlik Alan Ekolojik Tasarımı Fikir Projesi Yarışması sonuçlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen İztuzu Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Bakım İstasyonu ve Günübirlik Alan Ekolojik Tasarımı Fikir Projesi Yarışması’nda; danışman, asli ve yedek jüri üyeleri ile raportörlerin katılımıyla yapılan jüri değerlendirme toplantısı sonucunda jüri tarafından ödül almaya hak kazanan projelerin listesi aşağıdaki gibidir:

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

61 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 30892)

Ekip Listesi;
Lebriz ATAN KARAATLI (Ekip Başı – Mimar)
Sacit Arda KARAATLI (Mimar)

Yardımcılar
Zeynep AKTAŞ (Öğrenci)

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

20 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 07956)

Ekip Listesi;
Arzu ERDEM (Ekip Başı – Mimar)
Gürkan OKTA (Mimar)
Birge YILDIIM OKTA (Mimar)
Sabri GÖKMEN

Yardımcılar
Fulya Başak GENÇ
Murat SESKA
Öykü ŞİMŞEK
Salih ÖZALP

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

13 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 04875)

Ekip Listesi;
Derya EKİM ÖZTEPE (Ekip Başı – Y. Mimar)
Ozan ÖZTEPE (Y. Mimar)

Yardımcılar
Zsofia TÖRÖK (Y. Mimar)
Umut SERT (Y. Mimar)

MANSİYONLAR

Birinci Mansiyon Ödülü

66 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 19367)

Ekip Listesi;
Pınar KESİM AKTAŞ (Ekip Başı – Mimar)
Mehmet Cemil AKTAŞ (Peyzaj Mimarı)
Hayriye EŞBAH TUNÇAY (Peyzaj Mimarı)
Şeyma KAHRAMAN (Peyzaj Mimarı)

Yardımcılar
Rümeysa KONUK (Peyzaj Mimarı)
İrem ÇINAR (Peyzaj Mimarı)
Kadriye YARDIMCI (Mimar)
Lokman TURURNÇ (Peyzaj Mimarı)
Okan Mutlu AKPINAR (Peyzaj Mimarı)
Hüseyin KEZER (Mimar)

İkinci Mansiyon Ödülü

15 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 59613)

EKİP LİSTESİ;
Sabriye Derya YÜCE (Ekip Başı – Mimar)
Cansu GÜRESER (Mimar)
Elif SARPAŞAR (Mimar)
Morteza Kabiri (Mimar)

Yardımcılar
Sadık Mert KOCAMAN (Mimar)
Mehmet Emin ÇEKİNMEZ (Öğrenci)

Danışman
Hasibe AKIN (Mimar)

Üçüncü Mansiyon Ödülü

62 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 73194)

EKİP LİSTESİ;
Burak PELENK (Ekip Başı – Mimar)
Eda YAZKURT PELENK (Mimar)

Yardımcılar
Soysal CİRİT (Mimar)
Bahadırcan GÜNAY (Öğrenci)
Cemre NURAL (Öğrenci)
Begüm EBRAR KABATAŞ (Öğrenci)
Elfin AYDINOĞLU (Öğrenci)

Danışman
Mustafa İSPİRGÜRBÜZ (İnşaat Mühendisi)

Dördüncü Mansiyon Ödülü

32 Raportörlük Sıra No.lu Proje Sahibi (Rumuz 15268)

EKİP LİSTESİ;
Kutlu İNANÇ BAL (Ekip Başı – Mimar)
Hakan EVKAYA (Mimar)

Yardımcılar
Yasemin KILIÇ (Mimar)
Deniz YILDIZ (Mimar)
Serhat ÇAKIR (Mimar)
Harun BAYAM (Mimar)
Onur ASAR (Öğrenci)
Cansu SİCİMLİ (Öğrenci)
Seren NURAYDIN (Öğrenci)
Kaan GÜRAKSU (Öğrenci)

Etiketler

16 yorum

  • alisoy says:

    ömer selçuk bazın ekibi iztuzundada ödül almış.bu genç iki mimarın boyle bır derece alması sıradan birşey değil muhtemelen birkaç proje gönderdiler.demekki türkiyenin en yetenekli mimarları bunlar 100 kişiyi geçip ki aralarında akademisyenler hocalar vardı proje gönderip birinci olmak sıradan birşey değil.kuveyt kfas merkez binası yarışmasındaki aynı ekip:Ömer Selçuk BAZ (YALIN Mimarlık)Sacit Arda KARAATLI (KÂAT Mimarlık)
    Lebriz ATAN KARAATLI (KÂAT Mimarlık)

  • alisoy says:

    ömer beyin daha önceki birinci olan bir projesi için çalıntı olduğu iddaalarıda bukadar ödüller alan yalın mimarlığa bir iftira.2. ödül de milletvekili diye ortalığı karıştırma çabalarınızı anlayamıyorum.yarışmalara katılmak zorunda değilsiniz.üstüne üstlük her yarışmada 2 3 proje gönderip kasıtlı ödüller verildiği ithamlarınızda hayal ürünü.bunları ispatlayın yada bizi telefonla arayıp hakaret etmeyelim lütfen.

  • alisoy says:

    biz çevreciler olarak zaten bu projeyi desteklemiyoruz burası kumsal otoyolun ortasınayada beton caddeyi yeşil alan yapma yeri değil.yapılması gereken minimalist bır yapıyı kumsalla yeşille oynamadan araziye bırakmaktı.juriyi kınıyoruz.

  • Sacit Arda KARAATLI says:

    Merhaba,

    yazdıklarınızın boyutu eleştiri – fikir özgürlüğü seviyesinden çıkıp iftira-suçlama noktasına geldiği için cevap verme ihtiyacı duyuyorum.

    Öncelikle şu kafa karışıklığını ortadan kaldıralım, Ömer Selçuk Baz’ın ekibi değiliz.
    Kendisine çok saygı duyarız, Lebriz zamanında orada çalışmıştır ve pek çok şeyi kendisinden öğrendiğini her fırsatta ifade eder, fakat onun ekibi değiliz.
    Kuveyt önseçimli ve iki aşamalı uluslararası bir yarışmaydı ve birbirini tanıyan ofislerin joint yapması oldukça normal bir süreçtir. Buradan bir şey çıkarmaya çalışmanızı ortamı çok tanımamanıza bağlamak istiyorum.
    Diğer bir konu;
    öğrenciliğinden beri sürekli yarışmalara katılan, ödül alamadığı zaman ise küsmek yerine kendini geliştirmeye çalışan çalışkan insanlarsanız, genç iki mimarın böyle bir derece alması oldukça sıradan bir şey…
    Çevreci tarafınız da oldukça rahat olabilir çünkü yaptığımız tam olarak “yapıyı kumsalla yeşille oynamadan araziye bırakmaktı” jüriye teşekkür edebilirsiniz.

    • alisoy says:

      rüzgarda çatısı uçmayacak şirin ekolojik joint edilmiş geçişler verilmesi beklenen barakalar maddesi yer alan şartnameye uygun bir projelendirme ve sürdürülebilir olmayan bir mühendislik için mi teşekkür bekliyor juriniz?

    • Murat Demirci says:

      Kusura bakmayın, baştan söyleyeyim, her ne kadar emek sarfetmiş olsanız da, İztuzu gibi tamamen doğal bırakılması gereken bir kumsala ve çevresine bina tasarladığınız ve birinci seçildiğiniz için sizi tebrik edecek değilim. Yerel halk ve STK’lar ne düşünür bu konuda, merak ettiniz mi? Ya da daha önce neler olduğunu? Bina tasarladığınız yerin birinci derece koruma alanı olduğunu, arkeolojik sit alanına sıfır konumda olduğunu, aynı orman alanında Likya karasemenderi adlı nesli tehlike altında olan endemik bir tür yaşadığını ve yapacağınız binanın bunlara, kıyı kanununa ve buraları koruyan uluslararası sözleşmelere rağmen yapılacağını ve dahası İztuzu’nda yapılaşmanın kapısını açacağını biliyor musunuz? Hiç kimsenin aklına İztuzu dışında bir öneri gelmiyor mu? Dekamer’in başkanı Prof. İztuzu’na bina istiyor, çünkü bu onun rüyası; Bakanlık “ekolojik tasarım projesi” üretiyor, çünkü çevreden çok şehircilik ön planda; siz tasarım yapıp yarışmaya katılıyorsunuz, çünkü gerisinin pek bir önemi yok, malum. Biz, yerel halk ve STK’lar için, her ne şekil ve tasarımda olursa olsun İztuzu’nda bina bir kabus ve istemiyoruz; çünkü: https://www.arkitera.com/gorus/iztuzu-kumsali-kurtarma-platformundan-cevre-ve-sehircilik-bakanligina-mektup/

  • alisoy says:

    dalyankanal: projelerin güzel olduğunu fakat yeterli olmayıp uygulanmalarına karşı olduklarını belirtiyor.

  • Veli says:

    Bölgedeki insanlarin sizden tek bir istegi var. Ne yapmak istiyorsaniz, ne gerekiyorsa sehir icinde, yapilasmaya acik bölge icinde yapin. Bu koruma havzasinda hicbir yapilasmaya gitmeyin. Cok mu zor bu bir tek istegi karsilayacak bir proje yapmak.

    Bunca mimarin yöre halkinin isteklerini, kaygilarini dikkate almadan, bölgeyi rant icin talan etmeyi hedefleyen bir yarismaya katilmasi bile bence utanc verici. Uc bes kurus para icin dogdugum topraklarin icine etmeye kalktiginiz icin hepinizden nefret ediyorum.

    • alisoy says:

      iztuzunun işi bitti artık 1. yada muhtemelen 2. projenin uygulanması kesin olarak düşünülüyormuş işin içinde milletvekillerimizde var.projeler özenle seçilmiş fakat fonksiyonlarının mekanların hastane için çalışmadığını belirttiler buna rağmen 2. bir alternatife yada başka yer için yarışmaya gidilmeyecekmiş.

      • Veli says:

        Hic onemli degil neyi ne kadar kesin olarak düsündükleri. iztuzu plajini yapilasmaya acip, Dalyan’in tüm turistik ve dogal degerini kaybetmesine bölge halki izin vermemistir, vermeyecektir. Zamaninda yapimina baslanan otelin kalintilari hala plajdadir. kumsala yasa disi bir sekilde insaat araclarini zorla sokan insanlara da 2013 yilinda bölge halki gerekli cevabi vermistir. bu yeni yapilasma calismalarina da gereken cevap verilecektir. Neye kimin karar verdigi, ne kadar kesin oldugu cok da onemli degildir. Bölge halkinin istegi cok net ve gayet makuldur: Plajda yapilasmaya gitmeyin, sehir icinde ilgili makamlar size kolayca yer tahsis edilebilir, üstelik arkanizda da Dalyan ve Ortaca halki olur.

        Eninde sonunda yasanacak olan yarismaya katilan mimarlarin cocuklarina iztuzu’nu uc bes kurus para icin yok edecektik ama izin vermediler diye anlatacagi bir ani olacaktir.

        • alisoy says:

          cb makamından bizzat emir gelmiş napıcaz polislemi çatışalım?
          yeni yasaları okudun mu hukuki kısmı tamamlandı bu işin arsanın zaten ruhsatı vardı,sit alanı kanunları içersindede bu baraka tekniğini içeren yeni maddeler varmış.zaten bilinçli olarak seçim yapmışlar.üst yapı projesi sınıfına girmiyorlarmış.aynen iskele gibi.yapım tekniği maddeleriyle uyuşturacaklar beyinleri.polise taş mı atacaz?

          • Veli says:

            cb makami yanlis yonlendirilmis olabilir, kandirilmis olabilir. Su ana kadar bölgenin korunmasi icin cok sayida basarili protestolar yapildi. muhtemelen dalyan’a ve dalyan’daki protestolara hic gelmediniz. Burasi Polis degil Jandarma bölgesidir. Biz haklarimizi ararken jandarmayla yemegimizi, cayimizi paylasarak yapariz, aksam hava buz gibi oldugunda atesin o jandarmalar üsümesin diye atesi paylasiriz. kimsenin birakin burnu kanasin, gönlü kirilmaz. bizim protestolarimiz bu sekilde basarili oldu. gelin bir sonraki protestoya siz de katilin. dogaya, iztuzuna hep beraber sahip cikalim. Dogrulari ve tek istegimiz olan bu tesisin sehir icine yapilmasini cb’ligina da duyuralim gerekirse.

        • alisoy says:

          biz anca konuşuruz bu milletin vergilerini ödül diye ona buna dağıtıyorlar.niye gönüllü katılmıyor mimarlar bu mimari yarışmalara niyet bozuk niyet mimarında niyeti bozuk yaptıranında.fikir yarışması diye konunun üstünü kapadılar.kimsenin umrunda değil bitti bu iş kendimizi yırtmanın anlamı yok bırak yapsınlar.

          • Veli says:

            kimseye hic birseyi birakmiyoruz. Orasi bizim vatanimiz, yurdumuz, evimiz. düsman geldi diye terkedip gider mi evini düsman geldi diye. biz terketmedik 35 yildir, etmeyiz de. gerekirse kendimizi de yirttik, ac da kaldik, sogukta da kaldik ama biz iztuzu’nun dogal haliyle kalmasi konusunda bir adim geri atmadik. siz de gelin katilin, cocuklariniza sizinle gurur duyacaklari bu protestoya siz de katilin: daha detayli bilgiyi ikup (iztuzunu kurtarma platformunda bulabilirsiniz)

Bir yanıt yazın