İzocam 18. Öğrenci Yarışması Sonuçlandı

İzocam’ın sosyal sorumluluk bilinciyle hayata geçirdiği ve üniversite öğrencilerine yurt dışında proje geliştirme fırsatı sunan 18. İzocam Öğrenci Yarışması’nın sonuçları belli oldu.

‘Fikirden Projeye’ formatıyla gerçekleşen yarışma, iki aşamada gerçekleştirildi. Yarışmanın ilk adımında öğrencilerden “Dubai Kültür Köyü” başlığı altında, bölgesel şartları hesaba katarak, sürdürülebilir ve iklimle dengeli bir mimari tasarım fikri geliştirmeleri ve bu fikirleri somutlaştırarak avan projeye dönüştürerek multi konfor bina tasarlamaları beklendi. İlk etapta öğrenciler www.izocamogrenciyarismasi.com adresi üzerinden projelerini göndererek başvuru yaptılar. Gelen projeler arasından başarılı bulunanlar ikinci aşamaya geçti ve öğrenciler, jüriden projelerini geliştirmeye katkı sağlayacak yorumları aldılar. 19 Nisan 2018’de düzenlenen açık jüri buluşmasında ise başarılı projeler yarıştı ve 12-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Dubai’deki uluslararası finalde yarışacak ilk üç proje belli oldu.

Yarışmada değerlendirme sonucunda, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Şimal Avcı ve Halil Soysal Cirit‘in hazırladığı ‘Mağara’ isimli proje birinci oldu. Sıcak iklim tasarım ilkelerinin dikkate alındığı projenin çevresel verilerle ilişki kurması, suyun iklimlendirme etkilerini tasarımın içine alması, iç ve dış mekân kurgusundaki dinamik dili jürinin beğenisini kazandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Büşra İnce ve Ayşegül Erçin’in hazırladığı ‘Coasive’ isimli proje ise yalın ve tutarlı yaklaşımıyla ikinci oldu. Projede yaratılan dolu/boş ilişkisi, kademeleşme, kütlesel denge ve bunların tipolojik çözümleri başarılı bulundu. İklimsel verilere duyarlı olarak geliştirilen dar sokaklar ve iç avluların sürekliliği, yer yer meydanlaşması, farklı sürpriz perspektifler yaratması jürinin beğenisini aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Nazlı Aral ile Serkan Ateş’in geleneksel içe dönük ev modelini temel alarak hazırladıkları, korunaklı ve iç mekândaki küçük boşaltmalarla mikro klima alanları yarattıkları ‘All Apt.’ isimli proje ise üçüncü oldu.

Finalistler arasından dereceye giren birinci proje 8 bin, ikinci proje 6 bin ve üçüncü proje 4 bin TL ödül kazandı. Ayrıca yarışmada dereceye giren ilk üç proje Mayıs ayında Dubai’de düzenlenecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etmeye hak kazandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın