İznik’te Koruma Altına Alınan Mozaikler Kamulaştırma Kararı Çıkmayınca Asfaltla Kaplandı

Bursa’ya bağlı İznik’te bir sokakta bulunan Roma dönemine ait taban mozaiğinin üstü kumla kapatılıp belediye ekiplerince asfaltlandı.

Kanalizasyon Çalışmasında Ortaya Çıktı

İznik Belediyesi tarafından geçen yıl ağustos ayında Beyler mahallesi, Afyon sokakta yürütülen kanalizasyon çalışması sırasında, iki metre derinlikte üzerinde insan yüzü figürünün bulunduğu taban mozaiği bulundu. Roma sarayı kalıntısı olabileceği belirtilen mozaiğin yer aldığı alanda İznik Müze Müdürlüğü genişletme çalışması yaptı.

İnsan yüzü figürlü mozaiğin etrafındaki toprak tabakayı yaklaşık 1 metrekare genişliğinde açarak büyüten arkeologlar mozaiğin yılan figürleri ile devam ettiğini, toprakta kalan bölümlerde de yine altıgen biçiminde farklı motiflerin olduğunu tespit etti. Yapılan alan genişletme çalışmasının ardından yetkililer, mozaiğin üzerini kumdan bir örtüyle kapattı.

Kamulaştırma Yapılmayınca Asfaltlandı

Genişletme çalışmaları sırasında taban mozaiğinin ilerlediği ve ahır olarak kullanılan binanın kamulaştırılması için müze yetkilileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderse de alanda kamulaştırma yapılmadı. Belediye ekipleri de kısa süre önce üstü örtülerek koruma altına alınan bölgeyi asfaltladı.

Müze yetkilileri, “Mozaik jeotekstil malzemeyle kaplayarak üzerine dere kumu dökülerek 5 katlı sandviç gibi yapılarak koruma altına alındı. Kamulaştırma gerçekleşirse arkeoloji kazı yapılacak” dedi.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ise taban mozaiğinin binanın altında yer aldığını savunarak, “Yolda sadece giriş bölümü vardı. Asfaltlanan bölgenin mozaikle ilgisi yok” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın