İzmir’in Tarihine Bir Hançer Konak Tüneli

İzmir’in Ulaşım Ana Planı’nda yer almadığı, heyelan ve sit bölgeleri içinde olduğu için meslek odalarının karşı çıktığı ve dava açtığı Konak Tüneli’nin yapımı sürüyor.

Yenişehir kavşağı ile Konak Meydanı arasında geçiş sağlayacağı söylenen tünelin Yenişehir kısmında inşaat sürerken arkeologların çalışma yaptığı Konak tarafında inşaatın başlamamış olması ile ilgili olarak Bakan Binali Yıldırım, arkeologlara “Ellerini çabuk tutma” çağrısı yaptı.

“Bütün İzmir’in tarihini Konak Tüneli’nde ortaya çıkaracağız diye bir şey yok. Konak tarafından tünele girmiş olsaydık şimdiye bitmiş olacaktı” diyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bu proje arkeolojik araştırma değil, ulaşım projesidir” diyerek işin hızlandırılması talimatı verdiklerini söyledi.

İşin uzmanları ise Konak Tüneli projesinin en başından bu yana hiçbir planlama ve şehircilik ilkesine, hiçbir bilimsel veriye uygun yapılmadığını belirterek, en büyük hatanın, Kemeraltı gibi 2 bin 500 yıllık tarihi bir ticaret merkezinin bitişiğine, binlerce yıllık uygarlık katmanlarının üzerine kurulu şehrin merkezine böyle bir tünelin açılması olduğunu vurguluyorlar.

HER YERE TÜNEL VE KÖPRÜ OLARAK BAKIYORLAR

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Konak Tüneli’nin geçtiği yerin, belki de dünyadaki kent merkezleri içinde en eski alan olan Kemeraltı kentsel sit bölgesi içinde olduğunu belirtti. Topal, ülkemizde bu tür değerlerin birçok siyasi aktörün ağzında “çanak çömlek” şeklinde tarif edildiğini dile getirerek, “İzmir kentinin en ayırt edici özelliklerinden olan bu doğal ve kültürel mirası biz, zenginliğimiz olarak tanımlıyoruz. Bir başka bakış açısı ise projelere engel olarak görüyor. Bu anlayış gündeme geldiğinde o, her yere tünel, köprü olarak bakar. Kültür, mimarlık, kent belleği, uygarlık tarihinin bir referans noktası olarak bakmaz. Biz bu gerilimi yaşıyo-ruz ve yaşayacağız” dedi.

Konak’tan başlanacak olan yerin hemen üstünden antik yol geçtiğini, yakınında Athena Tapınağı’nın bulunduğunu belirten Topal, “Bu kadar çok yoğun arkeolojik odak noktasıyla örüntülenmiş bir bölgede siz tünel yapmaya kalkarsanız tabi ki arkeolojik buluntular çıkacaktır. Bu buluntular bilimin, uzmanlıkların öngördüğü çerçevede değerlendirilir. Dağ başında tünel, yol yapmakla böylesine önemli bir antik kentte tünel yapmak arasında farkı anlamayan idare bunları söyler” dedi.

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YOK

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel de, Bahri Baba Parkı’ndan Yeşildere Caddesi’ne uzanan yol güzergahına ilişkin hazırlanan projeyi onaylayan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına açtıkları davanın sürdüğünü belirtti. Yüksel bölgede üç tescilli yapının bulunduğunu belirterek, “Buralarla ilgili önlem alınmış olması dolayısı ile Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanması gerekiyordu. Bu yapılmadı. Sit alanının silüet açısından değerlendirilmesi de önemli. Burada hem kentsel sit hem de Bahri Baba parkı dolayısı ile doğal sit bulunuyor” dedi. Yüksel, süren iki davaya ve bütün itirazlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konak Tüneli inşaatının sürdürüldüğünü, bunun şehir açısından geri dönülmez zararlara yol açacağını vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın