İzmir’in Nazım Planı İptal

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesinin, İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planına (İKBNİP) yaptığı itirazlarla açtığı dava sonuçlandı.

Evrensel Gazetesi’nde yayınlanan habere göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 2009 yılında onaylanan ve önümüzdeki 25-30 yıllık süreçte İzmir’in geleceğini yönlendiren her türlü temel stratejilerin ve mekansal dağılımın belirlendiği planla ilgili olarak açılan davada mahkeme ŞPO’yu haklı buldu.

Planın iptal edilmesinin en önemli sebebi nüfus öngörülerinin bilimsel temele dayanmaması oldu. Şehir plancılarının kentin geleceğini ipotek altına alan bir belge olarak tanımladığı İKBNİP’da, önümüzdeki 25-30 yıllık süreçte kentte yaşayacak nüfus ve bu nüfusun yaşama, çalışma, dinlenme, ulaşım ihtiyaçları tahmin ve hesap edilerek konut, sanayi, ticaret, yeşil ve sosyo-kültürel alanlar, ulaşım için gerekli yol, otopark ve diğer sosyal ve teknik altyapı oluşturacak alan ve tesislere yer veriliyor. Bu tespitlerin yapılabilmesi için en önemli bilgi de nüfus tahminleri.

ALİAĞA’DA SANAYİ ARTTIRIMI

İptal edilen planda, İzmir kentsel bölge bütününde, 1.85 kat, kent merkezinde 1.5 kat Aliağa’da ise mevcut nüfusun 5.5 katı bir nüfus öngörülüyordu. Böyle bir nüfus yüklemesi sanayi alanlarının büyük oranlarda genişletilmesini de beraberinde getireceğini ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetimi, Aliağa ve güneyindeki mevcut sanayi tesislerinin hakim rüzgarlar dolayısı ile İzmir kentini hızla kirlettiğini ifade etti. ŞPO, söz konusu planın yeni sanayi yüklemelerini önerdiğini belirtiyor. Bu da kirliliğin İzmir kent bütününü ve Gediz Ovası ve Menemen’deki tarım topraklarının büyük ölçüde tarım dışına itilmesi anlamına geliyor.

YENİ PLAN HAZIRLIĞINA DESTEK

Şehir plancılarının bir itirazı da, kapsamlı bir sanayi inceleme ve araştırması yapılmadığı, nazım imar planının kentsel sanayi alanlarının nitelik, büyüklük, yön ve mekansal dağılımına ilişkin olarak sistemli bir planlama tutumu geliştirilmediği noktasında oldu.

Bu kapsamda mahkeme, İzmir’in geleceğini belirleyecek olan planı şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı yönlerinden hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım, halkı yaşanacak olumsuzluklarla ilgili bilgilendirme gibi bir görevlerinin olduğunu belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesince, katılımcı bir yaklaşımla odamızın itirazları ve yargı kararları doğrultusunda en kısa sürede yapılacak yeni bir plan hazırlama sürecine destek vermeyi sürdüreceğiz. Ancak kamu yararına ve İzmir’in lehine olmayan tüm düzenlemelere karşı duracağımızı, bir kez daha vurgulamak istiyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın