İzmir’in Gözü Bu Planda…

Özelleştirme İdaresi'nin Alsancak Limanı için hazırladığı plan yenilendi. Ancak Meles Delta'sını da limana 'dahil eden' yeni plana da pek çok açıdan itiraz var.

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı sonrası, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi’nin İzmir’deki Alsancak Limanı için yaptığı yeni planı bekliyor. Büyükşehir, itiraz ettikleri noktalarda değişikliğe gitmeden hazırlanan yeni planda ısrar edilirse, bir kez daha mahkemeye başvuracak. Büyükşehir’in itiraz ettiği noktalar arasında, plandaki ‘ticaret alanı’ genişliğini korumak için Meles Delta Alanı’nın da planda liman alana dahil edilmesi var. 

YÜZDE 63 TİCARİ ALAN 

Özelleştirme İdaresi’nin Alsancak Limanı için hazırladığı ilk planda, Alsancak Kruvaziyer Liman Alanı içinde 1.25 olarak belirlenen emsal değerin yüzde 63’ünün ticari alan olarak düzenlenmişti. Plana İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi karşı çıktı. Büyükşehir şu gerekçelerle dava açtı: 
Yüzde 63 emsal değer kabul edilemez. Liman alanı içinde bu yoğunlukta ticaretin yer alması, liman arkası bölgesi planlarının gerçekleşmesini engelleyebilir. Trafik yükü ve sirkülasyonunu arttırır. Danıştay 6’ncı Daire Başkanlığı, açılan davaya ilişkin 11 Ekim 2012 tarihinde verdiği kararla yürütmeyi durdurdu.

AVM KÜÇÜLTÜLDÜ AMA YÜZDE 63 KALDI

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yürütmenin durdurulması ardından yeni plan hazırladı. Bu planda AVM alanı küçültüldü ancak, turizm-ticaret büyütüldü. Ticaret için ayrılan alan yine yüzde 63 oldu. Plan, görüşlerini bildirmeleri için eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne gönderildi. İki belediye de plandaki olumsuzluklara dikkat çeken yanıtlar verdi. 

LİMAN NASIL ‘BÜYÜDÜ’?

İzmir Büyükşehir Belediyesi özetle şu noktalara dikkat çekti: ‘Çevre Düzeni Planı’nda 75 hektar olan liman alanının 125 hektara çıkarıldı, Meles Deresi ile Altınyol arasında kalan Meles Deltası Alanı’nın da ‘Liman Alanı’na dahil edildiği saptandı. Meles Deltası, taşmalara ve yağışa bağlı olarak sulak alan niteliği taşıyan kesimleri ile kentin ekolojik yönelimi ve peyzaj düzenleme potansiyeli açısından dikkat çekici bir bölgesi. Meles deltası kuşların kent içinde konakladıkları önemli bir durak noktası olması itibariyle de önem taşıyor. Meles aynı zamanda üzerindeki piknik alanı ile insanların yoğun olarak kullandıkları bir rekreasyon alanı. İZSU da planlarda Meles Deresi için ayrılan genişliği sadece mevcut Meles Deresi ana yatağını içerdiğini, taşkın dere yatağının dikkate alınmadığını vurguluyor. İZSU Meles Deresi yatağının genişletilmesi veya taşkın debisinin alınabilmesi amacı ile mevcut duruma ilave yeni taşkın yatağı açılması ve dere yatağına paralel temizlik amacı ile servis yolu oluşturulması gerektiğini belirtiyor.’

“ULAŞIM YÜKÜ ARTACAK, ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK”

Büyükşehir’in bir itirazı da trafikle ilgili. Alsancak Konteyner Yük Limanı bitişiğinde Alsancak Kruvaziyer Limanı’nın yer alması nedenleriyle kentin ulaşım yükünün artacağını, fiziksel plan kararı olarak herhangi bir çözüm önerisi getirilmediğini bildirdi. Bu nedenle söz konusu planların ulaşım açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. 

NE BEKLENİYOR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yeni plan için şu görüşü sundu: İzmir Kruvaziyer Limanı Alanına yönelik hazırlanan plan değişikliği önerilerinin ticari fonksiyonlar Alsancak Liman Arkası Uygulama İmar Planı’nda karşılandığı için yolcu taşımacılığına hizmet verecek biçimde yeniden irdelenmesi… Yürürlükteki plan kararları gözetilerek bütün halinde hazırlanması…

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na 3 ay önce iletilen görüşlere göre plana son halinin verilmesi bekleniyor. Büyükşehir ve Konak Belediyesi görüşleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmaması halinde, ilk planının yürütmesini durduran Büyükşehir Belediyesi askıya çıkacak plana itiraz edecek ya da yine iptal istemiyle mahkemeye başvurabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın