İzmirDeniz Kapsamındaki 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı Açıldı

Uygulama projesi A-Han Peyzaj Tasarım Grubu ve İki Artı Bir Mimarlık tarafından hazırlanan, İzmirDeniz kapsamındaki Karantina 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı açıldı.

İzmirdeniz projesi kapsamında tarihi anlamda önem taşıyan Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu alan özel proje alanı olarak kıyı ile bütünleşen meydan, vapur iskelesi ve tekne yanaşma yeri ile kentimiz için yeni bir odak noktası olabilecek düzenlemeyle tasarlandı.

Mustafa Kemal Sahil Bulvarı trafiğini rahatlatmak amacıyla öncelikle Mithatpaşa Parkı önündeki trafiği yer altına alınarak, taşıt alt geçidinin üstü tramvay durağı ve kıyısında vapur iskelesi olan 71 bin 500 metrekarelik meydana dönüştürüldü.

Düzenlemeyle ocuk oyun alanı, sahne olarak kullanılabilecek gösteri alanı, su oyun alanı, dinlenme alanları, bisiklet ve yaya yolları, özel tasarlanmış kentsel donatılar, otomatik tuvaletler ve etkinlik alanlarından Günnur Özsoy’un anıt heykel çalışmasının yer aldığı alanlar oluşturuldu.

Yeşil dokusu, farklı peyzaj uygulamaları ve oyun gruplarıyla bölgeye estetik açıdan önemli bir değer katacak olan bu yeni meydan, İzmirliler’i 1.200 metrekarelik sahil şeridi ile buluşturuyor. Ayrıca yeni düzenleme sayesinde, Mithatpaşa Parkı’nın kara tarafında kalan tarihi doku da daha görünür ve algılanır hale geldi. Meydanda 16 bin 500 metrekarelik yeşil alan yaratıldı. 8 bin metrekarelik bölüm çim alan olarak düzenlenirken, geri kalan alana 378 adet ağaç ve 62 bin adet çalı grubu bitki dikildi.

Meydanda yer alan anıt heykel, 8 proje arasından seçildi. Sanatçı Günnur Özsoy’un “tek bir parçadan başlayıp gittikçe sıklaşarak devam eden ve kumsaldaki çakıl taşlarını hatırlatan” eserinin seçilmesinde, hayatın içinde törpülenmiş çakıl taşlarının ayağa kalkarak birlikte bir bütün olması ve omuz omuza duran halkı çağrıştırması unsurları öne çıktı. Tamiratı kolay, hafif ve dış koşullara dayanıklı bir malzeme olan polyester malzemenin kullanıldığı heykelde, bütün olmuş bir milleti temsil etmesi yönünden beyaz renk seçildi. Su havuzuna yerleştirilen 23 heykel, aynı zamanda teknelerin yelkenlerini ve kuş kanatlarını hatırlatarak özgürlük enerjisi de yayıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki deniz ulaşımını güçlendirmek amacıyla kıyıya iskele ve tekne yanaşma yeri de yaptı. Kent içi ulaşımda Körfez’den daha çok yararlanmayı hedefleyen Büyükşehir, Karantina Vapur İskelesi’ni de 2018 yılı Aralık ayında hizmete almıştı.

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı’nın proje künyesine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın