İzmir’de Beklenen Çalışma Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'in yeniden tasarlanmasını hedefleyen planı hayata geçirecek son adımı da attı.

Oluşturulan Koordinasyon Komitesi ile Çalışma Grubu, çıkılacak ihaleler için hazırlıklara başladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, en kısa sürede projeyi nereden başlatacaklarının kesinleşeceğini söyledi.

“İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” adı verilen çalışmanın hayata geçirilmesi yönünde önemli dönüm noktalarından biri daha aşıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan kıyı şeridinin yeniden tasarlanması ve İzmirlilerin denizle buluşması amacıyla Türkiye’nin önde gelen mimar ve tasarımcılarının oluşturduğu yaklaşık 100 kişilik ekibe hazırlattığı projenin uygulanması amacıyla Koordinasyon Komitesi ile Çalışma Grubu oluşturuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve proje ekibinin liderliğini yapan Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin de katıldığı toplantıda projenin son rötuşları ve uygulama aşamasındaki görev dağılımı yapıldı. Oluşturulan Koordinasyon Komitesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcı birimlerinin yöneticilerinin yer alması öngörüldü.

“Nereden başlayacağımız netleşiyor”
Kıyı tasarım çalışmalarında adım adım sona yaklaştıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bütün bölgelerin durumunu değerlendiriyoruz. Öne çıkan bazı yerler var. En kısa zamanda nereden başlayacağımız netleşecek. Tabi bu uzun erimli bir süreç ama çok önemli bir bölümünü geçtik. Bundan sonra projelerde son kararın verilip hemen teknik şartnamelerin hazırlanması ve ihaleye çıkılması kalıyor. Umuyoruz 2013 yılı içinde belli noktaları vatandaşlarımızın beğenisine sunarız. Tabi ilgili kurumlarla paylaşacağımız konular da var. Çalışmalarımızı katılımcı bir yönetim anlayışıyla götürüyoruz.”

Proje Lideri Prof. Dr. İlhan Tekeli ise İzmirlilerin düşüncesini hayata geçiren bir proje yürüttüklerini ve bunun uzun bir çalışma süreci gerektirdiğini söyledi. Gelinen noktanın tasarım aşamasının hemen hemen sonu olduğunu ifade eden Tekeli “Bundan sonra artık uygulamaya geçilecek, ayrıntılı tasarımlar ve ihaleler yapılacak, İzmirli de bunun içinde yaşamaya başlayacak. Bugün yaptığımız toplantıda bunu uygulamaya geçirecek mekanizmayı oluşturduk. Bir koordinasyon komitesi ve bununla beraber çalışacak bir çalışma grubu oluşturduk. Bu grup ihale dokümanlarını hazırlayacak. Gerekli izinleri alacak ve artık uygulamaya koyacak.”

Öncelikli bölgeler belli
Yapılacak uygulamalardan bir kısmının belediyenin kendi denetiminde olan alanlarda yer aldığını ve resmi kurumlardan izin alınmasını gerektirmediğini belirten Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Onlar hemen uygulamaya geçecek. Ama bazı alanlar için izin almak gerekiyor. Hemen başlanacak çalışmalar arasında, 4 bölgenin her birinde, hem noktasal olarak yapılacak işler, hem bütün alanı saran işler var” diye konuştu.

İzmir kıyıları yeniden doğacak
“İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” kapsamında, kentlilerin denizle daha fazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzer platformlar, kent kumsalı gibi uygulamaların hayata geçirilmesi öngörülüyor. Projenin kültürel ayağında ise çeşitli etkinlikler, yıla yayılacak şenlik ve festivaller tasarlandı; bütün iskelelerin birer sahne haline getirilmesi planlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın