İzmir Opera Binası Projesinde Değişikliğe Gidiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi yapımı uzun süredir devam eden Karşıyaka Mavişehir’deki opera binası inşaatıyla ilgili önemli bir karar aldı. Yüklenici firmayla görüşen belediye yönetimi maliyetler nedeniyle projeyi değiştirerek başka bir projeyi hayata geçirecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem prestij projeleri arasına alarak 2017 yılında ihalesini yaptığı Karşıyaka Mavişehir’deki opera binası inşaatı tıkandı. Artan maliyet ve inşaatta yaşanan sorunlar nedeniyle çalışma 5 yıldır bitirilemedi. Yüzde 50’si bitirilebilen ve kaba inşaatı ancak tamamlanan opera binasının en önemli aşamasına geçilemedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firmayla yaptığı görüşmeler sonucunda son teknoloji opera binası için 1,5 milyar TL’lik bir rakamın daha ödenmesi gerektiği kanaatine varıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik yapısına büyük yük getirecek projede değişikliğe gidilmesi yönünde bir karar alındı. Buna göre, anlaşma tamamlanır ve şartlar uygun hale gelirse opera binası fonksiyonundan vazgeçilerek bina kaba inşaat halinden başka bir fonksiyona dönüştürülecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl kurduğu şehir tiyatroları merkezine dönüştürülmesine yönelik fikrin yanında yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi olması yönünde de görüşlerin olduğu ifade edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in son kararı vereceği proje değişikliği çalışmasının önümüzdeki günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Öte yandan Karşıyaka Belediyesi’nin Mavişehir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi destekli yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi projesi yer alıyordu. İlçe belediyesi Emlak Konut A.Ş’nin sattığı “belediye hizmet alanı” imarlı bir arsayı 24 milyon TL’ye satın alarak yeşil alan haline getirmişti. Opera binasına çok yakın alanda bulunan söz konusu arazide yapılacak inşaat ve maliyetin opera binasının dönüşümünde kullanılabileceği de dile getirildi.

Maliyeti ve iki defa ihaleyi çıkmasıyla geçtiğimiz dönem tartışmalı projeler arasında yer alan opera binası inşaatında 100 milyon TL’lik ihale farkı muhalefetin de ana gündem maddesi olmuştu. 2017 yılının Mayıs ayında yapılan ikinci ihaleyi 429 milyon TL’ye Çağdan Mühendislik ile Waagner – Bıro Austria Stage Systems AG ortak konsorsiyumu kazanmıştı. Avusturyalı şirketin daha sonra konsorsiyumdan çekilmesi üzerine çalışmalar Türk şirketinin alt yüklenicileri tarafından devam ettiriliyordu.

1. Ödül, İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması

 

Kaynak
Etiketler

Bir yanıt yazın